• 0

Želite posao u Guglu? Ne treba vam fakultetska diploma! Samo šestomesečni kurs od 300 dolara

"Potrebna su nam nova, dostupna rešenja za poslovnu obuku, kako bismo pomogli Americi da se oporavi i obnovi. Pri zapošljavanju kod nas, mi nove sertifikate tretiramo isto kao četvorogodišnje diplome za srodna zanimanja", kažu iz kompanije

  • 0
gugl, google Gugl uvodi novi trend u obrazovanju / Foto: Pixabay

Mnoge uspešne kompanije koje nude astronomske plate, ne traže od zaposlenih da imaju fakultet. Štaviše, Ilon Mask (Tesla) je otišao korak dalje - on ne traži čak ni diplomu srednje škole, već samo specifična znanja, neophodna za određeni posao.

Istog stava je Tim Kuk, šef Epla. On je u više navrata rekao da ne bi bilo fer tražiti od radnika da imaju fakultet, jer je osnivač Epla, Stiv Džobs, napustio tu instituciju, smatrajući je "gubljenjem vremena".

Gugl već neko vreme planira da uvede isto pravilo u svoju politiku poslovanja, a izgleda da je sada tome bliže nego ikad. Naime, ovaj gigant iz Silicijumske doline pokreće profesionalne kurseve koji treba da osposobe polaznike za tražene IT pozicije.

Za razliku od fakulteta koji traje najmanje četiri godine, ovi kursevi bi trajali šest meseci. Reč je o "Google Career Certificate" časovima koji bi trebalo da omoguće da ljudi, odmah posle završetka, nađu posao. I to ne samo u Guglu. Razlog za to nije samo "gubljenje vremena", već i činjenica da mnogi Amerikanci nemaju pristup fakultetima, zbog previsokih školarina.

"Potrebna su nam nova, dostupna rešenja za poslovnu obuku, kako bismo pomogli Americi da se oporavi i obnovi. Pri zapošljavanju kod nas, mi nove sertifikate tretiramo isto kao četvorogodišnje diplome za srodna zanimanja", piše Kent Valker, stariji potpredsednik globalnih poslova u Guglu.

Još se ne zna koliko će kursevi tačno koštati, ali se procenjuje da bi mogao da iznosi manje od 300 dolara. Osim toga, kompanija navodi da će finansirati 100.000 stipendija, prema potrebama. Ovakav Guglov potez bi mogao da napravi revoluciju u sferi obrazovanja i rada, i to ne samo s ekonomskog aspekta.

Godinama već visoke obrazovne institucije trpe kritike da plasiraju znanja koja studentima nisu upotrebljiva na radnom mestu, tj. ne pronose ih na pravi način. S druge strane, studentski krediti su veliki problem u Americi, a korist od fakultetskih diploma je sve manja.

Gugl trenutno nudi ova tri programa: kurs za Data Analyst (93.000 USD, srednja godišnja plata), Project Menager (66,000 USD) i UX Designer (75.000 USD).

Možda ovi kursevi ne mogu da zamene fakultet, ali je Guglova inicijativa dobila zeleno svetlo od mnogih velikih imena u svetu biznisa. Gugl je osnovao konzorcijum od više od 50 poslodavaca koji mogu da zaposle maturante Guglovog programa sertifikata, i pozvao diplomce da direktno razmene svoje podatke sa navedenim poslodavcima.

Neki od učesnika su: Walmart, Intel, Sprint, Bank of America, PNC, Best Buy, H&R Block, Hulu, Infosys, Sam’s Club.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>