• 0

Odbili su je mnogo puta, a onda je promenila taktiku: Od 5.000 dolara stigla je do 600 miliona

Sara Blejkli je osnivač čuvenog brenda "Spanx", koji je najpoznatiji po steznicima

  • 0
Sara Blakely

Foto: Profimedia/Bennett Raglin / Getty images

Američka preduzetnica Sara Blejkli uskoro puni 50 godina, a kada se osvrne iza sebe - može da kaže da je postigla veliki profesionalni uspeh.

Taj put, međutim, nije bio nimalo lak. Ipak, rođenjem je dobila ono za čime većina ljudi traga u životu, a to je preduzetnički duh. Kaže da se ređe radi u novcu ili pameti, a više o akciji neke osobe, o njenoj spremnosti da ostvari svoje snove.

Blejkli je osnivač čuvenog brenda "Spanx", odnosno milionerka, sa 610 miliona dolara neto vrednosti, prema oceni Forbsa. Proizvodi njenog modnog brenda prodaju se u više od 50 država sveta, a reč je steznicima, čarapa koje stežu zarad bolje figure, zatim o donjem vešu, helankama, odeći za porodilje i mame, kupaćim kostimima.

Posebno su popularni "Spanx" steznici koje nose gotovo sve holivudske dive, ali, kako je sve počelo?

- Pre 20 godina bila sam žena s običnim, bezveznim poslom i ludom idejom. Nisam imala mnogo novca, iskustva ili znanja o toj industriji, ali sam odlučila da se upustim u posao - rekla je ona.

"Spanx" je nastao 1998, a Blejkli je tada imala samo 5.000 dolara u džepu, a evo šta je radila: prodavala je faks mašine "od vrata do vrata". Budući da je tada imala već 27 godina, možda bi malo ko pomislio da bi jednog dana mogla da se transformiše u milijarderku.

Ali, Sara Blejkli je dokazala da je sve moguće. Nije odustala ni kada bi možda većina.

 

Mnogo puta su je odbijali, sve dok joj kompanija, trgovac "Neiman Markus", nije dala šansu. "Spanx" proizvodi našli su se na njihovim policama, ali isto - ne tako lako.

- Imala sam razgovor sa predstavnicom kompanije i mogla sam da naslutim da to ne ide u dobrom smeru. Onda sam je zamolila da pođe sa mnom do kupatila, što je naravno iznenadilo, ali samo tako sam mogla da joj pokažem šta radi "Spanx" steznik - priča ova Amerikanka i dodaje da je predstavnica "Neiman Marcus"-a samo pogledala i rekla: "Sjajno!".

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>