• 0

Uznemiravanje na poslu ugrožava i ekonomiju: Jedan od 10 radnika u ovoj zemlji trpi mobing

Studija iz 2020. je pokazala da se u Irskoj svake godine izgubi ukupno 1,7 miliona radnih dana, usled ove vrste problema

  • 0
glavobolja glava devojka laptop

Foto: Freepik/yanalya

Novo istraživanje je pokazalo da je jedan na 10 zaposlenih u Irskoj - žrtva mobinga. I što je posebno značajno, ta vrsta uznemiravanja nije prestala ni tokom pandemije, stresne 2020. godine i masovnog rada od kuće.

Raidió Teilifís Éireann (RTE) izveštava da je maltretiranje na radnom mestu jednako rašireno kao i štetno. Reč je o sistematičnom agresivnom ponašanju koje se ponavlja, a uglavnom je ugrožen svaki pojedinac ponaosob - bilo od strane jednog kolege ili čitave grupe.

Posmatrano na osnovu makro nivoa, postoji značajna korelacija između mobinga i ekonomije. Zbog ovog problema, koji samo naizgled pogađa pojedinca, Irska gubi 239 miliona evra svake godine. 

Veza je takva da zaposleni, koji trpe mobing, češće uzimaju slobodne dane, odmor ili bolovanje, što se svakako odražava na posao i ekonomiju u celosti. Osim toga, jasno je da žrtvama nasilja na radnom mestu - produktivnost i motivacija ne mogu biti na najvišem nivou.

Studija iz 2020. je pokazala da se u Irskoj svake godine izgubi ukupno 1,7 miliona radnih dana, usled mobinga, što ekonomiju te zemlje na kraju košta papreno.

Štaviše, maltretiranje na poslu opisano je kao najizraženiji problem zaposlenih od svih ostalih vrsta stresa povezanih sa poslom. Pored raznih ličnih uticaja na žrtvu, postoje i brojni finansijski i drugi troškovi, kako za pojedince, tako i za organizacije.

Na primer, žrtvi mogu biti direktni troškovi, kao što su gubitak prihoda, medicinski troškovi, pravni troškovi ili prevremena penzija. Indirektni troškovi mogu uključivati smanjenu dobrobit i kvalitet života, slabije zadovoljstvo poslom, kao i izgubljene prilike.

Video: Do 60 evra u samo 3 klika: Evo kako da se prijavite za pomoć države

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>