• 0
 ≫ 

Daju otkaz jer premalo rade: Da, i to se dešava, ali evo u kom slučaju

 ≫ 

U vreme kada se trgovci na malo, restorani, hoteli i drugi, koji se oslanjaju na "radnike po satu", žale da ne mogu da zaposle dovoljno ljudi, mnogi koje zapošljavaju kažu da su im rasporedi previše škrti

  • 0
posao, kancelarija Foto: Freepik

Američki radnici su prošle godine napustili rekordnih 47 miliona poslova. Daju otkaz zbog bolje plate na drugom mestu, da bi bili sami sebi šef, da bi bolje uskladili privatno i poslovno, ili zbog straha od zaraze kovidom-19.

Neki su jednostavno postali žrtve "burnout" sindroma, ili su samo želeli predah/odmor. Ali, ostoji još jedan razlog, manje poznat, zbog kojeg radnici ovih dana napuštaju svoja radna mesta.

Naime, poslodavac im ne daje dovoljan broj radnih sati. Kolton Leveling je tokom pandemije prošao kroz sedam poslova - spremao je hamburgere, pravio ćufte, pomagao kupcima i punio rafove.

Na intervjuima su mu potencijalni poslodavci rekli da mogu da mu daju dosta posla, čak 40 sati nedeljno, prenosi WSJ. Tada su mu menadžeri zakazali samo osam do 25 sati. Nije mogao da se osloni na tako malu zaradu, rekao je 19-godišnjak iz Kalifornije. Dao je otkaz i nastavio dalje.

U vreme kada se trgovci na malo, restorani, hoteli i drugi, koji se oslanjaju na "radnike po satu", žale da ne mogu da zaposle dovoljno ljudi, mnogi koje zapošljavaju kažu da su im rasporedi previše škrti i da bi voleli više radnih sati kako bi mogli da zarade dovoljno.

- Za poslodavce je teško da znaju koliko ljudi da zaposle, čak i u najboljim vremenima, a teže je nego ikada sa današnjom velikom fluktuacijom i nestabilnom potražnjom - rekao je Džon Gulnac, potpredsednik Adecco USA Inc., velike agencije za zapošljavanje.

Inače, došlo je do toga da neke kompanije prezapošljavaju, u procentu od čak 40%, i tako na kraju vide ko ostaje. Ali, radnici kažu da ne žele da čekaju.

Prema podacima HourWork-a, dobavljača softvera koji pomaže poslodavcima da regrutuju i zadrže radnike, 55 odsto poslodavaca sada dovodi ljude po bržoj stopi nego pre 2020. godine, i to u većim grupama za zapošljavanje.

Video: Postoji li posao iz snova u Srbiji? Budite radnik, ali pre svega Ja d.o.o.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>