• 6
 ≫ 

Da li je ovo najbolja zemlja za softverske inženjere: Plata vrtoglava, koje veštine traže?

 ≫ 

Britanija zaostaje za nekim razvijenim državama, ali ni tamo nije sve "tako crno"

  • 6
Developing-programming Foto: Shutterstock

Softverski inženjer je danas veoma traženo i samim tim - veoma cenjeno zanimanje. Ako ste u svetu programiranja, sigurno već znate koja pozicija se kako kotira, i gde, kakve su plate i uslovi, ali evo nekih svežih podataka koji vam mogu biti korisni.

Naime, novije istraživanje je ukazalo na disparitet u platama inženjera širom sveta, pri čemu američki programeri imaju mnogo više novca "u džepu", nego njihove britanske kolege.

Izveštaj, koji je izradila kompanija za Codingame, urađen je na osnovu njene zajednice od dva miliona programera (zajedno sa tehnološkim regruterima) i pokazao je da su SAD i dalje najbolja zemlja za softverske inženjere, u kontekstu plata, sa prosečnom godišnjom zaradom od 95.879 dolara.

Pritom, više od 40 odsto programera koji rade u SAD zaradilo je više od 100 hiljada dolara godišnje, a 5 odsto privuče i više od 200 hiljada dolara godišnje, prema izveštaju. Nadomak SAD su Švajcarska, sa prosečnom platom od 90.462 dolara, i Kanada sa 71.193 dolara.

Nasuprot ovim razvijenim državama, Britanija ipak zaostaje, sa prosečnom platom od 68.664 dolara. Nemačka je zauzela šesto mesto na ovoj listi, sa 61.390 dolara, dok je Francuska pala na deveto mestu sa 47.617 dolara.

Ipak, iako ovi eksperti u Velikoj Britaniji možda nisu najviše plaćeni na svetu, njihova prosečna plata je komotno probila granicu od 50 hiljada funti (66.300 dolara) i ostaje veća od nacionalnog proseka. Na nivou Evrope, posle Švajcarske, Britanci imaju najviše novca u poređenju sa svojim evropskim "rivalima".

Španija je uspela da "upadne" među prvih 10, sa prosečnom platom od 39.459 dolara za softverske inženjere. Ovi stručnjaci u Indiji, Maroku i Tunisu bili su na dnu tabele, sa prosekom od 19.553, 18.318 i 16.796 dolara, respektivno.

Anketa nije uzela u obzir troškove života u zemljama navedenim u tabeli. Ističe se i da je pomenuti prosek srednja vrednost, a ne medijana. Ako poznajete programerske jezike kao što su Clojure i DynamoDB - to se "debelo" plaća.

Dodaje se i da AWS upravo nadmašuje Azure - po plati, u svetu kladu stručnjaka.

Video: Postoji li posao iz snova u Srbiji? Budite radnik, ali pre svega Ja d.o.o.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    27. mart 2022 | 14:33

    Kolika je prosečna plata u Engleskoj i Americi? Koliki su troškovi života? Koliko je plata IT stručnjaka u Srbiji a takođe i troškovi života? Sve ono što se rado u belikim IT firmama u svetu može da se radi i iz Srbije.

  • Milan

    27. mart 2022 | 22:06

    Najbolja zemlja za rad je Srbija. Tačka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>