Lara (22) je top barmen na Jadranu: Otkriva nam kako je raditi u Mišlenovom restoranu
Na ovom putovanju smo upoznali brojne čari Kvarnerskog zaliva, dok smo neke vešto "sačuvali" za naredni period, kako bismo imali razlog da se vratimo divnoj jadranskoj zelenoj oazi
Prethodne dve godine su za ugostitelje i turističke radnike bile izuzetno turbulentne, posebno u zemljama koje se dobrim delom oslanjaju na turizam. Recimo, takav je slučaj sa mestima u Kvarnerskom zalivu, gde čak 80% ljudi živi od te oblasti poslovanja.
To nam je, prilikom putovanja od Beograda do Rijeke, potvrdio i vedri lokalni vodič Livio - stručnjak koji je obišao 80 država sveta, ali shvatio da je kod kuće, ipak, najlepše.
Iako pandemiji kovida-19 zvanično nije došao kraj, ljudi su daleko opušteniji nego pre, više putuju, maske i zeleni sertifikati (barem u regionu) nisu obavezni, te ovih dana u Opatiji, Lovranu, Rijeci, i ostalim mestima oko najvećeg morskog zaliva hrvatskog dela Jadrana, srećemo razna lica: od Azije, preko Amerike do Evrope.
Odseli smo u poznatom svetskom lancu hotela, na samoj obali mora, čije su sobe i apartmani "rezervisani" za one sa izuzetno dubokim džepom: usluga je izvrsna, osoblje ljubazno i predusretljivo, a hrana za poželeti.
U takvom ambijentu svoje mesto je pronašao i kultni restoran Nebo, koji se nalazi na vrhu Hiltonove zgrade, a sa njegove terase pruža se magičan pogled na rivijeru i more. Po čemu je restoran, između ostalog, poznat? Po vrhunskoj hrani i vinima - da, svakako, ali evo još zanimljivih detalja.
Nebo je nosilac jedne Mišlenove zvezdice, a uskoro bi trebalo biti proglašenje pobednika i za još jednu prestižnu zvezdicu, tako da nam osoblje poručuje "držite nam fige". Sudeći po onome što smo probali, sigurni smo da će osvojiti srca strogih sudija.
Druga zanimljivost je da je glavni kuvar u restoranu Nebo, Deni Srdoč, momak od svega 30-ak godina, koji je do svoje prestižne pozicije u kulinarskom svetu došao već u 27.
Ipak, ekipi Telegraf Biznisa je posebnu pažnju privuklo mlado, nasmejano lice koje dočekuje goste na vrhu elitne riječke zgrade i pravi bombastične koktele. Ona je barmenka Lara Džinić (22), koja je zakoračila u ugostiteljski posao onda kada su ga svi napuštali, odnosno usred korona krize.
Lara je, inače, sertifikovani barmen, a takođe i predavač u okviru zajednice Barmen.hr, koja okuplja sve barmene, bariste i konobare.
- Ovim poslom se bavim tek godinu dana, uživam u njemu, a prvi koktel koji sam ikada napravila je bio 6. juna 2021. i bio je jedan običan mohito. Od tada se stvorila ljubav prema ovoj profesiji, a konkretno u Nebo Lounge-u radim od aprila tekuće godine - kaže nam Lara, ističući da je sam hotel otvoren tek godinu dana.
Lepa Hrvatica smatra da je za nju bio samo dodatni "plus" što je u ovaj biznis ušla u trenutku kada korona nije imala milosti prema njemu.
- Bilo je dosta vremena za edukacije. Nije bilo prostora za prakse, ali jeste za onlajn učenje, kao i za kurseve uživo, kao što je onaj u okviru zajednice Barmen.hr, gde sada i predajem, konkretno o pivu. U pitanju je udruženje iz Rijeke.
Nismo mogli, a da ne pitamo Laru koji koktel joj je, ipak, najbliži srcu. Verujemo da nije lako doneti sud, ali se naša sagovornica odlučila za margarite - kaže da je zaljubljena u taj miks tekile, likera od pomorandže i limete, sa malo soli na ivici čaše.
Ali, tu nije kraj. Larina kreativnost je dovela do jednog inovativnog izuma, a to je margarita-beer, odnosno piće koje kombinuje ovaj koktel s pivom.
Osim što je posao zabavan, da li je isplativ?
- Zadovoljna sam zaradom, ali pošto sam dosta mlada, sada ne gledam toliko profit koliko napredovanje u poslu; šta ću novo naučiti, i koji su mi izazovi, krajnji cilj. Veliki plus je što radim u restoranu s Mišlenovom zvezdicom, koji je na putu da vrlo uskoro dobije i drugu. Definitivno želim da učim ovde, da budem prisutna na mestu koje nudi takve mogućnosti - kaže nam Lara i otkriva šta joj je najlepše u poslu kojim se bavi.
- Najviše volim to što mogu da pokažem svoju kreativnost, i to što sam veliki hedonista pa mogu svoj užitak u nečemu da priuštim i omogućim i drugima. Kada vidim da i drugi uživaju, to je onda pun pogodak. Goste imamo sa svih strana, i te promene se bukvalno vide na nedeljnom nivou. Jedne sedmice imamo samo Nemce, onda sledeće Amerikance, Austrijance... Korona je ovde u fazi mirovanja, tako da se sezona otvara, a industrija oporavlja. Ima nas raznih i što se tiče radne snage, gajimo multikulturalnost, što mi je super - zaključuje mlada, ali veoma uspešna barmenka Lara.
Ekipa Telegraf Biznisa imala je priliku da 15. juna, nakon dužeg prekida usled korone, iz Beograda poleti obnovljenim letom kompanije Air Serbia za Rijeku.
Video: Poslušajte i pogledajte magiju sipanja šotova
(Telegraf Biznis)
Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mornar
Rijeka je stari grad i to poveći, avangardan, moderan,uredan i doteran..a ne gradić...
Podelite komentar
Sabina
Da li se kaže "U mišlenovom restoranu"?Ili u "mišelinovom restoranu"?Kao recimo kuhar sa mišelinovom zvjezdicom,restoran sa mišelinovom zvjezdicom ili zvjezdicama,hotel itd.!!
Podelite komentar
Bata
Šta ima tu posebno ja idem kod vulkanizer a prodaje miselinove gume. Ništa posebno kažu radnici. A mogu tek da zamislim ovaj restoran bolje joj je da pravi pljeskavice kod z stanice
Podelite komentar