• 7
 ≫ 

Zašto nema radnika u ugostiteljstvu? Ne vraćaju se na stara radna mesta, otkrivaju svoje razloge

 ≫ 

Veruje se da je potrebna je kreativnost u zapošljavanju, kao i obuka talenata i aktivacija daljih potencijala zaposlenih

  • 7
Konobarica bakšiš evri

Foto-ilustracija: Shutterstock, Marko Jovanović

Više nije tajna da ugostiteljima i hotelijerima manjka radne snagea sve se preokrenulo kada je krenula pandemija kovida-19, ali i nakon povratka u normalu.

Početkom krize masovno su pljuštali otkazi u ovim branšama, a sada su radnici "ti koji se pitaju".

Na meniju jednog restorana na Bodenskom jezeru stoji natpis: "Zbog manjka zaposlenih trenutno nudimo smanjeni izbor hrane". Na sve to, u Nemačkoj nedeljama unazad postoji problem sa suncokretovim uljem, koji je ključni sastojak ne samo u domaćinstvima, već i u svim kuhinjama ugostiteljskih objekata.

To nije slučaj samo u Merzburgu ili Minhenu, već širom zemlje. I naravno, ovaj problem ne muči samo Nemce. Svuda je, u međuvremenu, došlo do brojnih prekvalifikacija - posebno u pogođenim branšama. Podsećamo, avio-industrija je trenutno stavljena pred nezapamćene izazove, a najnovija vest su štrajkovi Italijana koji traže bolje plate.

Dok kuvari imaju bolje plate i, verovatno, pogodnije radne uslove od konobara - ovi drugi se sve teže vraćaju svojoj staroj profesiji. Smetaju im male plate, odsustvo fleksibilnosti, naporne smene... Da nije bilo korone i prinudne obustave rada za mnoge od njih, verovatno bi većina nastavila da radi taj posao.

Ipak, okolnosti su ih naterale da potraže druge opcije i da prošire vidike. Slična je priča i Sonje Dilon (33) koja je radila na šalteru za ček in, odnosno prijavu putnika, za kompaniju Virdžin Atlantik. Tu je provela 5 godina, ali je 2020. proglašena za "višak". Sada se, kaže, više ne bi vratila tom poslu, posebno jer je pokrenula sopstveni biznis.

Ljudi upućeni u dešavanja u ugostiteljskoj industriji kažu da kompanije ne smeju da posustaju u naporima da obezbede dobar kvalitet obuke. Dakle, ulaganje u radnike, obučavanje i mogućnost napredovanja su dodatni benefiti koje radnici cene, ali koji često izostaju.

Ovo se posebno odnosi na omladinu, profesionalce koji pripadaju generaciji Z ili grupi milenijalaca, a koji konstantno traže veća i bolja prava, više plate, nivo fleksibilnosti u radu koji bi im obezbedio blagostanje. Dakle, veruje se da su potrebni društveno-politički napori, naročito kada je reč o branšama koje se ne mogu raditi na daljinu.

Neophodno je da budete na radnom mestu, a tu se javljaju novi izazovi za mnoge koji su tokom rada od kuće mogli da završavaju neke neodložne obaveze, brinu o deci, starijim roditeljima...

Veruje se da je potrebna je kreativnost u zapošljavanju, kao i obuka talenata i aktivacija daljih potencijala zaposlenih, kao što su žene koje se vraćaju na posao ili menjaju karijeru. U ugostiteljstvu, kao i u hotelijerstvu, ima dosta žena - važno je pronaći odgovarajuće mere koje će im dati adekvatnu fleksibilnost, tako da mogu da grade i porodicu.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Icka

    18. jul 2022 | 09:22

    Male plate, iscrpljivanje radnika. Konkretno za ugostiteljstvo, poslodavci ocekuju da radis a ne zanima ih da li si bolestan. Sve poskupljuje, plate iste,baksisa nema. Stres konstantan! Ponasaju se prema radnicima kao da smo potrosna roba-ako ti neces, ima ko hoce. A trenutno nema ko da radi pa se u kuhinji sve vise mogu naci kubanci. Veliki sistemi posebno ne obracaju paznju na zdravlje radnika! Za vreme korone davali svima otkaze, nisu davali plate. Cim je prestalo vanredno stanje, dali bedne plate jer su svi trazili posao i to su iskoristili na najgori moguci nacin!

  • Oooo

    18. jul 2022 | 09:37

    Hoće gazda da ima lokal a neće da plati radnika.Gazda radi sam

  • Фред

    18. jul 2022 | 09:42

    Радник у тој бранши има мало горе услове од црнаца што су памук брали....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>