• 0

Top 5 poslova koji se traže ove jeseni: Jedna profesija beleži rast od čak 45%

Gde se vi pronalazite na tržištu rada?

  • 0
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Tokom pandemije se jasno videlo kolika je potreba i potražnja za zdravstvenim radnicima, a taj "trend" se održao do dan-danas. 

Naravno, kovid-19 nije jedina pojava, mada je tako delovalo u jednom momentu, jer je na njemu bio gotovo sav fokus. I tako je bilo svuda u svetu, a prirodno se javila veća potreba za zdravstvenim stručnjacima.

Više medicinske sestre (1) su napredne u svojoj oblasti, imaju šire obrazovanje od medicinskih sestara sa srednjom školom, i mogu da obavljaju određene intervencije pod nadzorom doktora. Uglavnom su angažovane za konsultacije i dijagnostiku pacijenata. Rade na različitim specijalizacijama zdravstvene zaštite, uključujući pedijatriju, psihijatriju i zdravlje žena. Moraju završiti značajnu kliničku obuku, kako bi bliže sarađivali sa pacijentima.

Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za čak 45 odsto - to je, naime, procena rasta potrebe za ovim zanimanjem, a godišnja medijalna plata u SAD je 116.670 dolara.

Statističari (2) su oni koji rešavaju razne probleme koristeći podatke, matematiku i druge statističke informacije da identifikuju niz rešenja, i potrebni su brojnim firmama, nevezano za samu delatnost. Često rade za kompanije bilo kao zaposleni sa punim radnim vremenom ili kao konsultanti, koristeći svoje analitičke veštine da razumeju pitanja u vezi sa poslovanjem i odrede najbolji ishod. 

Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 33 odsto - to je, naime, procena rasta potrebe za ovim zanimanjem, a godišnja medijalna plata u SAD je 93.290 dolara.

Takođe, postoji interesovanje za analitičare koji se bave istraživanjem tržišta (3), a koji su ključni deo tržišne strategije kompanije jer istražuju i pružaju uvide koji se mogu primeniti kada su u pitanju konkurenti, kupci i nova tržišta. Analitičari za istraživanje tržišta takođe razvijaju nove načine prikupljanja podataka kako bi bolje razumeli šta kupci žele, šta konkurenti nude i gde bi novi proizvod ili usluga potencijalno mogli da se uklope. Njihov rad podrazumeva kombinaciju jakih matematičkih i analitičkih veština, uz kritičko razmišljanje i jasnu komunikaciju.

Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 22 odsto - to je, naime, procena rasta potrebe za ovim zanimanjem, a godišnja medijalna plata u SAD je 65.810 dolara.

posao, programer Foto: Freepik

Softver developeri (4) ostaju da dominiraju i ove jeseni, kao stručnjaci koji kodiraju i kreiraju softver, aplikacije i ažuriraju postojeće interfejse, osiguravajući da sve radi "glatko". Rade "iza kulisa", na dizajniranju i izgradnji programa koje ljudi svakodnevno koriste na svojim računarima i mobilnim uređajima. Programeri softvera moraju da znaju programski jezik i da razumeju šta je korisnicima potrebno od određenog dela softvera, da bi stvorili koristan i efektivan proizvod.

Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 22 odsto - to je, naime, procena rasta potrebe za ovim zanimanjem, a godišnja medijalna plata u SAD je 110.140 dolara.

Finansijski menadžeri (5) nadgledaju finansije kompanije, uključujući njihove profite i rashode. Pored praćenja novca koji ulazi i izlazi iz poslovanja, oni prave strategiju za veće finansijske odluke u cilju postizanja finansijskog blagostanja za kompaniju. Zahvaljujući prirodi svog posla, treba da budu dobri u komunikaciji, planiranju i organizaciji.

Ova oblast je u poslednje vreme uznapredovala za 17 odsto - to je, naime, procena rasta potrebe za ovim zanimanjem, a godišnja medijalna plata u SAD je čak 134.180 dolara.

Video: Znate li šta je whats next metodologija? Promene su neizbežne, a ovo je način da ih savladamo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>