• 2

Kako izgleda razgovor za posao sa avatarom? "Niko me ne osuđuje, mogu da se izrazim kako treba"

Da li je ovakva forma intervjua za posao budućnost?

  • 2
Virtuelna stvarnost devojka Foto: Shutterstock

Svet se ubrzano menja, stremeći ka digitalnoj transformaciji, i taj trend se oseća i u HR službama širom sveta.

Možda te promene, čak, budu dobra vest za milione zaposlenih. Naime, nekima je odlazak na razgovor za posao - šansa da zablistaju, dok je drugim - jednak noćnoj mori.

U svakom slučaju, procedura je uvek ista. Dođete u radni prostor kompanije, pričate uživo sa regruterima/menadžerima, eventualno popunjavate neke upitnike, odgovarate na brojna pitanja (često dvosmislena), a onda s nadom ili razočarenjem odlazite kući.

Tokom perioda pandemije, intervjui su se obavljali onlajn, preko Zoom-a, ali nisu bili mnogo bolja opcija.

Ipak, zahvaljujući napretku u tehnologiji veštačke inteligencije i virtuelne realnosti, uskoro ćete možda biti intervjuisani za posao koji zaista želite - ne posredstvom čoveka, već računara, piše BBC.

Ranije ove godine, studenti na koledžu Sandwell stavili su VR slušalice kako bi testirali izmišljene intervjue. Njihove avatare - 3D prikaze njih samih - ispitivao je drugi avatar koji govori, a predstavlja softverski sistem veštačke inteligencije.

Jedan student je rekao: "Nikad ranije u životu nisam imao intervju za posao. Ali, pošto me ovom prilikom niko nije osuđivao i sve je bilo na mreži, mogao sam da se izrazim kako želim".

Dakle, strah je zasigurno jedna od ključnih kočnica za kandidate koji žele određeni posao, i možda bi ovakav način intervjua mogao da ih predstavi u pravom svetlu.

S druge strane, VR intervju ne znači da je sve idealno. Na kraju procesa, vaš VR sagovornik vam kaže gde ste pogrešili, a šta ste rekli/uradili dobro. Ipak, to shvatite kao konstruktivnu kritiku koja će vam pomoći da budete uspešniji na narednom intervjuu.

Svađa na poslu, posao Foto: Shutterstock

Sistem protiv predrasuda

Ideja je da ljudi, putem simuliranih intervjua, vežbaju svoje predstavljanje pred regruterima. Takođe, cilj je da ovako napredna tehnologija izjednači uslove za sve kandidate, posebno za one koji nisu imućni, a žele priliku da se zaposle na dobrom mestu.

- Stvari poput komunikacije, empatije i liderstva su tajne uspeha [u intervjuima], ali kako to možete da vežbate? Ako ste bogati, možete dobiti trenera. Inače, imate e-učenje [kao što je gledanje video snimaka na tu temu], ali to ne funkcioniše jer vam nedostaje praksa - rekao je Kristof Malet, izvršni direktor firme Bodyswaps iz Londona, čiji VR sistem su studenti koristili.

Bodyswaps je prošle godine pokrenuo svoje simulacije intervjua i kaže da je uglavnom usmeren na škole, fakultete i univerzitete, tako da njihovi učenici mogu da vežbaju pre nego što uđu na tržište rada. Poslovni model firme je zasnovan na pretplati, pri čemu iznos koji institucija mora da plati svake godine zavisi od toga koliko ljudi koristi sistem.

A dok je Bodyswaps trenutno fokusiran na fejk intervjue za posao, tehnologija veštačke inteligencije švedske firme Tengai već omogućava firmama u stvarnom svetu - da dobiju kompjuter za obavljanje početnih intervjua za posao.

Izvršna direktorka te kompanije, Elin Oberg Mortenzon, kaže da je centralni cilj softvera da se izbegnu pogrešne pretpostavke, kao što je osuđivanje nekoga na račun izgleda.

- Želeli smo da stvorimo situaciju u kojoj biste, zapravo, mogli da gledate objektivne podatke, postavljanjem neke vrste filtera između kandidata i regrutera. I taj filter bi trebalo da ublaži pristrasnost u procesu - kaže ona.

Video: Radnici i u Srbiji imaju novu krilaticu isplati li se: Hibridni model rada je tu, nema povratka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    8. novembar 2022 | 22:13

    I tako ce masina bez ikakve intuicije na osnovu desetak parametara da proceni coveka od bezbroj parametara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>