• 0
 ≫ 

Biće sve teže zaposliti se u medijima: Da li je ovo "alarm" za promenu posla?

 ≫ 

Kompanije iz industrije zabava i izdavaštva nastoje da smanje troškove, zbog gubitaka u domenu striminga i smanjenog broja oglasa

  • 0
mediji, novinarstvo Foto: shutterstock.com

Usporavanje reklamiranja, ekonomske brige i napori zbog prelaska na striming, doveli su mnoge velike medijske kompanije u "režim smanjenja troškova i davanja otkaza".

Novinske organizacije, TV mreže, filmski i televizijski studiji i giganti iz industrije zabave otpustili su stotine radnika samo tokom protekle nedelje, uključujući CNN i Paramount Global.

Tradicionalnijim kompanijama iz sveta zabave i informisanja erozija gledalaca i pretplatnika sada otežava finansijske rezultate, dok se kompanije koje su dosta ulagale u striming proteklih nekoliko godina, suočavaju sa gubicima.

Dodajte tome još i strah od recesije i ograničavanje potrošnje na oglase, i dobijate ovakav rezultat: industrija koja je uspela da preživi i u nekim slučajevima napreduje dok je publika rasla tokom pandemije - sada se povlači.

Walt Disney Co., Warner Bros. DiscoveryParamount Global su ukupno izgubili 2,5 milijardi dolara na strimingu samo u poslednjem kvartalu i sada pokušavaju da obuzdaju troškove.

Podsećamo i da je Dizni "vratio" Boba Ajgera na čelo, kako bi Amerikanac oporavio kompaniju, ipak, norma o zamrznutom zapošljavanju ostaje na snazi do daljeg.

Prema pisanju WSJ-a, AMC Networks Inc. je u utorak saopštio da će smanjiti 20% svoje radne snage u SAD, navodeći da je u ovom momentu nemoguće da njegove aplikacije za striming nadoknade gubitke.

Ono što trenutno mori CNN jesu slab rejting, zabrinutost za oglašavanje i izazovi u njegovoj matičnoj kompaniji - a to je Warner Bros. Discovery. 

mediji, novinarstvo Foto: shutterstock.com

U dopisu osoblju, predsednik CNN-a, Kris Liht, rekao je da će "sestrinski" kanal HLN prestati sa emitovanjem programa uživo, u sklopu svojih napora da uštedi troškove.

Gannett Co., izdavač mnogih novina, uključujući USA Today, u četvrtak je počeo da otpušta više od 200 ljudi, mimo već 400 ukinutih radnih mesta ranije ove godine.

Washington Post je u sredu saopštio da će prestati da izdaje svoj nedeljni štampani časopis, što je rezultiralo gubitkom oko 10 radnih mesta.

Ministarstvo rada SAD saopštilo je u petak da je američko tržište rada i dalje "istorijski zategnuto".

Međutim, zaposlenost u IT sektoru rasla je brže od šireg tržišta rada poslednjih meseci, pri čemu su poslovi porasli za 5% od januara do novembra, što je otprilike dvostruko brže od ukupne zaposlenosti u istom periodu.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>