• 0
 ≫ 

Cifre govore više od reči: Sve manje radno angažovanih u "obećanoj zemlji"

 ≫ 

Pad stope participacije radne snage je loša vest za zvaničnike FED-a koji su agresivno podigli kamatne stope kako bi ukrotili inflaciju

  • 0
posao, kancelarija Foto: shutterstock.com

Stopa učešća radne snage u SAD pala je treći mesec zaredom u novembru, što dodatno naglašava aktuelnu borbu preduzeća da pronađu dovoljan broj radnika.

Udeo Amerikanaca koji rade ili aktivno traže posao pao je na 62,1%, pokazuju vladini podaci objavljeni u petak.

Stopa participacije radne snage (predstavlja udeo zaposlenih i nezaposlenih lica u ukupnom broju lica radnog uzrasta 15 – 64 godine) porasla je na 62,4% u avgustu, što odgovara vrhuncu postignutom nakon pandemije, u martu, ali je i dalje znatno ispod onoga kako je bilo pre pandemije.

- Nismo dobili nikakvu pomoć od stope participacije, koja nastavlja da se kreće u pogrešnom smeru i održaće konkurentnost radne snage na visini, sve dok se privreda ne preokrene sledeće godine - rekao je Klif Hodž, glavni investicioni zvaničnik u Cornerstone Financial.

Zabrinutost oko kovida-19, problemi u pronalaženju dadilja/ustanova za brigu o deci, prevremeno penzionisanje i potisnuta imigracija doprineli su smanjenom procentu radne snage.

Pad učešća je loša vest za zvaničnike Federalnih rezervi, koji su ove godine agresivno podigli kamatne stope dok pokušavaju da ukrote inflaciju. Nadali su se da će "hlađenje privrede" privući radnike da se vrate na posao, ali se to još nije dogodilo.

Stopa učešća radnika uzrasta od 25 do 54 godine, takođe je opala, sa 82,5% na 82,4%. Taj nivo je takođe ispod onog zabeleženog pre pandemije. Pad stope participacije važi za oba pola, premda je prošlog meseca posao napustio veći broj ženskih radnika.

Video: Comtrade podržao AFA Leadership Summit 2022: Inkluzivni rast i održivost kao prioriteti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>