• 1

Jedan od najgorih oblika mobinga: Proverite, možda ste okruženi gaslajterima

Krajnji ishod za "žrtvu" je zavisnost od počinioca, u ovom slučaju kolege ili šefa koji se ponaša po navedenom obrascu

  • 1
Manipulator manipulacija pomrsiti konce mobing, gaslighter gaslajteri Foto: Shutterstock

Da li ste manje srećni na poslu otkako imate novog kolegu? Da li su vam drugi stalno pričali o tome kako ih kolege "sapliću"? Možda imate šefa koji vas isključuje sa ključnih sastanaka, a zatim pita zašto niste prisustvovali nekom od njih, iako ste prilično sigurni da niste bili pozvani...

Ako je bilo šta od ovoga tačno, možda imate posla sa tzv "gaslajterom" na radnom mestu. Njegova osnovna veština je da podriva.

Gaslajteri, kao što ime sugeriše, predstavljaju sebe u pozitivnom svetlu — kao prijatelja ili kolegu koji je tu da pomogne — ali oni, zapravo, manipulišu drugima ili ih potkopavaju, i to obično "iz senke", što povećava njihovu potencijalnu moć.

U svakodnevnom životu, reč "gaslighter" označava osobu koja seje seme sumnje u drugima, pojedincima ili članovima grupe, sa ciljem da posumnjaju u svoje znanje, percepcije, pamćenje, pa čak i svest.

Američka izdavačka kompanija "Merriam-Webster" je "gaslighting" proglasila rečju godine.

Naime, pretrage za tom rečju su na njihovom sajtu porasle za 1.740% u 2022, u odnosu na prethodnu godinu, premda "Merriam-Webster" nije uspeo da pronađen nijedan "okidač", odnosno uzrok za tako naglu promenu.

Gaslajteri su u stanju da potpuno izbace iz koloseka drugu osobu, tako da žrtva dovodi u pitanje valjanost sopstvenih misli, percepcije stvarnosti ili sećanja, i sve to obično dovodi do konfuzije, gubitka samopouzdanja i samopoštovanja, zatim do nesigurnosti u svoju emocionalnu ili mentalnu stabilnost.

Krajnji ishod je: zavisnost od počinioca, upozorava marketwatch.com.

Inače, sam termin je skovan u predstavi iz 1938. godine, pod nazivom "Gas Light", a reč je o psihološkom trileru čija je radnja smeštena u Londonu. Ovaj termin je dodatno popularizovao Džordž Kjukor, sa filmom "Gaslight" iz 1944. godine.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Videoinsight® Foundation (@videoinsightfoundation)

U tom filmu Gregori (Čarls Bojer) pokušava da ubedi svoju suprugu Polu (Ingrid Bergman) da je izgubila razum. Kada upali svetla na tavanu u potrazi za riznicom skrivenih dragulja, fenjer treperi u ostatku kuće. On kaže Pauli da ona samo umišlja da je svetlo prigušeno.

Ko je gaslajter na poslu?

Radno mesto je, vremenom, postalo plodno tlo za takvo ponašanje, s obzirom na to šta je u pitanju: novac, moć, status, unapređenje, rivalstvo i intrige, koje često dolaze u vezu sa kompanijskom politikom.

Kako biste sačuvali sebe od takve vrste manipulacije, važno je da prepoznate gaslajtere: ako se držite kliničke definicije, ovaj tip osobe ima dva karakteristična poteza - laže sa namerom da stvori lažnu stvarnost i društveno izoluje svoje "žrtve".

mobing Foto: Shutterstock

Gaslajter se pozicionira i kao spasilac i kao podrivač, stvarajući negativnu i zastrašujuću atmosferu, šireći tračeve i preuzimajući zasluge za rad drugih ljudi. Takve osobe su često ljubomorne i ogorčene, i imaju za cilj da potkopavaju druge kako bi unapredile svoju poziciju. Takođe, možete biti nesvesni pion u "podmetanju noge" drugom kolegi.

Gaslajter bi mogao da pokuša da vas ubedi kako treći kolega želi da vam "ukrade" vodeću ulogu u projektu - time vas ohrabruje da trećeg kolegu "uzmete na zub", ili da jednostavno budite posebno oprezni u vezi sa deljenjem važnih informacija.

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. decembar 2022 | 15:18

    "gaslighter" - ЕНГЛЕСКА измишљотина за њих саме...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>