• 0

Prepoznajte poslodavce za koje niko ne želi da radi: Odaju ih ovi "alarmi za uzbunu"

Oko 40% anketiranih zaposlenih kaže da su "sagoreli" na poslu u 2022. godini

  • 0
loš šef Foto: Shutterstock

Nije uvek lako "detektovati" dobrog šefa, posebno ako tek menjate posao/sredinu. Nekada, to nije ni stvar iskustva, jer kako kaže stara izreka - "sto ljudi, sto ćudi".

Ipak, stručnjaci su saglasni da postoje neke "crvene zastavice" na koje možete da obratite pažnju, kako biste sprečili da upadnete u začarani krug mobinga ili destruktivne radne atmosfere.

Naime, svi znamo da se posao uvek može "odbiti", ali isto tako, nekada nema mnogo izbora. S druge strane, na razgovoru za posao sve može delovati idilično, a da posle krenu problemi.

Prema novembarskom izveštaju američke firme Slack Future Forum Pulse, oko 40% anketiranih zaposlenih kaže da su "sagoreli" na poslu. To je sindrom poznat i kao "burnout".

Dodatno, kako piše CNBC, tromesečno istraživanje - sprovedeno na 10.000 ispitanika - pokazalo je skok od osam posto u odnosu na maj. Dakle, broj "sagorevanja" na radnom mestu raste.

Izgaranje, usled loše radne atmosfere i stresa, postalo je sve učestalije i ozbiljno remeti mentalno zdravlje radnika. Dodaje se da su oni koji doživljavaju "burnout" - 22 puta više pod stresom i teskobom na poslu od onih koji nemaju te simptome.

Video: Kako lečiti simptome i uzroke izgaranja na poslu

CNBC je, stoga, razgovarao sa stručnjacima koji su prepoznali znakove "za uzbunu", tj. one koji mogu ukazivati na rizik od izgaranja. Te "crvene i zelene zastavice" budući radnici mogu prepoznati razgovarajući sa onima koji rade ili su radili kod potencijalnog poslodavca, ili čitajući recenzije o firmi.

Crvene zastavice

Prva zastavica na koju treba obratiti pažnju pre prihvatanja posla jesu menadžeri koji nisu dovoljno obučeni/spremni da prepoznaju i ublaže izgaranje. Menadžeri koji ne prođu obuku o mentalnom zdravlju, možda, neće dobro razumeti probleme sa kojima se radnici nose.

Problem je što neki rukovodioci izgaranje ne doživljavaju kao "realno".

Naredna zastavica je ta da "morate biti dostupni u svakom trenutku". Potpuno je u redu da ne primate pozive i ne odgovarate na poruke van radnog vremena, osim ako "baš ne gori", a to nije čest  slučaj.

Mora da postoji granica između vremena za privatno i poslovno i nijedan poslodavac ne sme da je pređe.

Marketing prodaja reklame reklama bilbord mobilni laptop posao od kuće online Foto: Shutterstock

Pohvale za "preterani rad"

Ovo je takođe crvena zastavica i nije dobar znak, jer iako je vaš šef, možda, zadovoljan - strada vaše psiho-fizičko zdravlje. Stručnjaci ovaj sindrom nazivaju "fetišizacijom preteranog rada".

To dalje dovodi do toga da se od radnika očekuje mnogo, odnosno da nastavi istim tempom kojim je radio neko vreme, a koji je brz i napet. Drugim rečima, opasno je to što ovaj sindrom često dovodi do toga da se posao izjednači s identitetom.

Zelene zastavice

Ipak, ne brinite, nije sve tako crno, i to pokazuju oni poslodavci koji ponosno nose "zelene zastavice". Primer za to je kada firma, recimo, ulaže u svoje radnike, organizujući radionice gde se stiču određene veštine, ili tim bildinge, druženja.

Konkretno radionice za sticanje veština pomažu zaposlenima da stvore jače i zdravije radne odnose, a to svakako redukuje stres na radnom mestu.

Osim toga, zelena zastavica je i kada nadređeni - konkretno - svojim delima pokazuje šta želi od radnika i kada je spreman da nagradi/pomogne.

Video: Jasmina Stojanović: Kako sporo živeti i raditi u ovom današnjem brzom vremenu?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>