• 0

Nekad nije do veština, već do vašeg radnog stola: Kako da budete produktivniji i privučete uspeh?

Kompanija "The Joy of Plants" je sprovela eksperiment koji uključuje 2.000 ljudi, a ovo su rezultati

  • 0
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Mnogi zaposleni ujutru, čim otvore oči ili nakon doručka, posegnu za kafom kako bi se razbudili i "izgurali dan", odnosno podigli svoj nivo energije i uspeha.

Međutim, "trik sa kafom" ne polazi svima za rukom, niti je to napitak koji svakome prija. Ponekad ne pomažu ni sve vaše veština ili sertifikati. S druge strane, malo ko će ostati imun na uredan kancelarijski sto ili prelepe biljke koje ga okružuju.

Naime, istraživanja pokazuju da neki predmeti koje držite na radnom stolu mogu da povećaju produktivnost na poslu, a samim tim i da vam donesu više uspeha i novca.

Recimo, i kineska filozofija feng šui i moderna psihologija nalažu da radni sto treba da bude uredan, raspremljen, bez mnogo stvari na njemu, a posebno onih koje nisu "lepe na oko" ili vam nisu potrebne.

Kako bi testirala vezu između produktivnosti i uspeha na poslu - sa predmetima koji stoje na radnom stolu, kompanija "The Joy of Plants" je sprovela eksperiment koji uključuje 2.000 ljudi, a ovo su rezultati.

Ispostavilo se da određene sitnice na radnom stolu mogu pozitivno da utiču na kogniciju, na vašu koncentraciju i produktivnost, ali i motivaciju koja mnogima manjka.

Nađena je veza između toga da ste motivisani za rad i toga da postignete uspeh, odnosno zaradite novac.

Šta je ključno?

Možda će vas iznenaditi, ali čak 40 odsto zasluga za ovo pripada biljkama. Obratite pažnju na sanseveriju, zamiju, krasulu (drvo novca), potos ili kaktus. 

Kaktusi, sukulenti, cveće, cvet Foto: Pixabay

Osim što ulepšavaju prostor i pročišćavaju vazduh, biljke bez dileme unose vedrinu u svaki prostor, posebno ako do njega ne dopire mnogo prirodnog svetla.

Džejms Vong, botaničar i dizajner bašta, istakao je da biljke dokazano smanjuju stres i bol, te da poboljšavaju samopouzdanje i stabilizuju emocije.

- Fasciniran sam time koliko ljudi kaže da su im biljke pomogle u borbi protiv anksioznosti i lošeg raspoloženja. Osim toga, dobijate lepo uređen dom ili kancelariju - kaže Džejms.

Što se tiče ostalih faktora koji vam mogu pomoći, 32 odsto zasluga pripada jarkim bojama i muzici, a 27 odsto šarenim radnim dodacima kao što su notesi i olovke.

Takođe je utvrđeno da oko 70% učesnika čvrsto veruje kako biljke koje su kupili za kancelariju ili dom - pozitivno utiču na njihovo raspoloženje i mentalno zdravlje.

Video: Lela Saković: Da li je u Srbiji moguća komunikacija bez stresa i šta da radimo kad se firma proda?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>