• 3

"Ratno stanje" u najelitnijim restoranima: Kuvari dobijaju opekotine, trpe nasilje, ali ne kukaju

Studija takođe otkriva da mnogi kuvari i dalje vide bol kao "medalju časti"

  • 3
607012154 Foto: Shutterstock

Kako je raditi u najboljim svetskim kuhinjama? Otprilike, kao da "idete u rat". Tako bi rekli mnogi šefovi kuhinja, zaposleni u elitnim i tzv. fine dining restoranima.

Uglavnom je reč o ugostiteljskim objektima sa Mišlenovom zvezdicom, jednom ili čak njih tri, a što je restoran prestižniji - to je odgovornost veća. Ljudi ne dolaze samo da obeduju, već da se dive pravim kulinarskim umetničkim delima.

Kako piše BBC ovih dana, kuvari zaposleni u uglednim kuhinjama svakodnevno se susreću sa "ekstremnom mukom", jer imaju zadatak da spremaju vrhunske, nagrađivane obroke.

Tako barem sugeriše nova studija. I ne, ne gorovimo samo o psihološkom faktoru, već o fizičkom bolu.

Istraživači su rekli da kuvari, čija su jela nagrađena Mišlenovim zvezdicama, dobijaju rane po telu jer se opeku na šporet ili "uranjaju" ruke u friteze, kako bi se dokazali na poslu.

Jedan od njih je rekao da je "odlazak na posao - kao odlazak u rat".

Međutim, studija takođe otkriva da mnogi kuvari i dalje vide bol kao "medalju časti". Istraživanje, koje su sproveli Univerzitet u Kardifu i poslovna škola Emlyon u Francuskoj, zasnovano je na anonimnim ispovestima 62 kuvara koji rade u Velikoj Britaniji i inostranstvu, a koji su nagrađivani Mišlenom.

Mnogi su, čak, iskusili fizičko zlostavljanje i maltretiranje od početka svoje karijere, a jedan mlađi kuvar je opisao kako je bio "zaključan u frižiderima, udaran pesnicama i nogama".

- U tako mladoj dobi bio sam u poziciji u kojoj sam se osećao veoma usamljeno. Bio sam stvarno iscrpljen. Nisam navikao na zlostavljanje koje sam dobijao - kaže ovaj kuvar, a drugi su rekli da su "rutinski bili podvrgnuti testovima izdržljivosti, poput guljenja do 150 svežih norveških jastoga svakog dana golim rukama".

Čuveni Noma restoran koji uspešno vodi šef Rene Redžepi Foto: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Takođe, ima kuvara koji su za britanski servis izjavili da bi im hrana bila bacana u lice - ako pogreše.

Taj nivo pritiska doveo je neke do napada povraćanja i dijareje, pre nego što bi krenuli da odrade smenu, a nekima je boravak u kuhinji trajao i 20 sati.

- Moj šef je pokupio svoj nož za hleb i samo mi ga stavio do vrata, pred svima - rekao je jedan kuvar i dalje dodao da je nakon tog iskustva kasnije unapređen na poziciju u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice.

Ali, uprkos tom nivou pritiska, istraživači su rekli da je za mnoge "telo obeleženo posekotinama i opekotinama... nešto za slavlje".

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    23. januar 2023 | 18:14

    Pored tolikog rada u kuhinji, odgovornosti u spremanju jela, kulinari se nevide a konobari dobijaju napojnicu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>