![607012154 607012154](https://xdn.tf.rs/2023/01/23/f-670x447.jpg)
"Ratno stanje" u najelitnijim restoranima: Kuvari dobijaju opekotine, trpe nasilje, ali ne kukaju
Kako je raditi u najboljim svetskim kuhinjama? Otprilike, kao da "idete u rat". Tako bi rekli mnogi šefovi kuhinja, zaposleni u elitnim i tzv. fine dining restoranima.
Uglavnom je reč o ugostiteljskim objektima sa Mišlenovom zvezdicom, jednom ili čak njih tri, a što je restoran prestižniji - to je odgovornost veća. Ljudi ne dolaze samo da obeduju, već da se dive pravim kulinarskim umetničkim delima.
Kako piše BBC ovih dana, kuvari zaposleni u uglednim kuhinjama svakodnevno se susreću sa "ekstremnom mukom", jer imaju zadatak da spremaju vrhunske, nagrađivane obroke.
Tako barem sugeriše nova studija. I ne, ne gorovimo samo o psihološkom faktoru, već o fizičkom bolu.
Istraživači su rekli da kuvari, čija su jela nagrađena Mišlenovim zvezdicama, dobijaju rane po telu jer se opeku na šporet ili "uranjaju" ruke u friteze, kako bi se dokazali na poslu.
Jedan od njih je rekao da je "odlazak na posao - kao odlazak u rat".
Međutim, studija takođe otkriva da mnogi kuvari i dalje vide bol kao "medalju časti". Istraživanje, koje su sproveli Univerzitet u Kardifu i poslovna škola Emlyon u Francuskoj, zasnovano je na anonimnim ispovestima 62 kuvara koji rade u Velikoj Britaniji i inostranstvu, a koji su nagrađivani Mišlenom.
Mnogi su, čak, iskusili fizičko zlostavljanje i maltretiranje od početka svoje karijere, a jedan mlađi kuvar je opisao kako je bio "zaključan u frižiderima, udaran pesnicama i nogama".
- U tako mladoj dobi bio sam u poziciji u kojoj sam se osećao veoma usamljeno. Bio sam stvarno iscrpljen. Nisam navikao na zlostavljanje koje sam dobijao - kaže ovaj kuvar, a drugi su rekli da su "rutinski bili podvrgnuti testovima izdržljivosti, poput guljenja do 150 svežih norveških jastoga svakog dana golim rukama".
![Čuveni Noma restoran koji uspešno vodi šef Rene Redžepi Čuveni Noma restoran koji uspešno vodi šef Rene Redžepi](https://xdn.tf.rs/2023/01/16/1673866359847-profimedia-0617746463-460x0.jpg)
Takođe, ima kuvara koji su za britanski servis izjavili da bi im hrana bila bacana u lice - ako pogreše.
Taj nivo pritiska doveo je neke do napada povraćanja i dijareje, pre nego što bi krenuli da odrade smenu, a nekima je boravak u kuhinji trajao i 20 sati.
- Moj šef je pokupio svoj nož za hleb i samo mi ga stavio do vrata, pred svima - rekao je jedan kuvar i dalje dodao da je nakon tog iskustva kasnije unapređen na poziciju u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice.
Ali, uprkos tom nivou pritiska, istraživači su rekli da je za mnoge "telo obeleženo posekotinama i opekotinama... nešto za slavlje".
Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite
(Telegraf Biznis)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
A. P
Pored tolikog rada u kuhinji, odgovornosti u spremanju jela, kulinari se nevide a konobari dobijaju napojnicu.
Podelite komentar