• 0

U jednoj državi 0 stepeni i visoki porezi, u drugoj olakšice i maltene leto: Masovne migracije

Sličan trend vlada i u Evropi, budući da je "obećanu zemlju" nedavno napustilo čak 30 milionera

  • 0
Florida Daily Life Florida / Foto: Tanjug/AP

Šta je to što zanima Njujorčane ovih dana? Dve stvari su u fokusu: jedna su niski porezi, a druga - toplo vreme.

Zapravo, o tome su intenzivno krenuli da razmišljaju tokom 2022, i to ne samo stanovnici Njujorka, već Amerikanci generalno, mada oni koji žive u najskupljim gradovima - znatno više osećaju posledice aktuelne krize na svojoj koži.

Na osnovu izveštaja Nacionalne asocijacije posrednika za nekretnine, Blumberg piše da su u proteklom periodu Florida i Teksas zabeležili najviše migracija iz drugih država.

Sa druge strane, Kalifornija, Njujork i Ilinois gube najviše ljudi.

Amerikanci godinama napuštaju države sa visokim porezima, prelazeći u tzv. Sunčev pojas (eng. Sun Belt), odnosno područje u SAD koje se proteže od juga do jugozapada zemlje. Ova zona je dobila ime po blagoj i toploj klimi, odnosno velikom broju sunčevih dana u godini.

Trenutno, temperatura u Njujorku je 0 stepeni Celzijusa, a na Floridi - 23 stepena.

Razlog za masovne migracije leži u potražnji za većim kućama, suncem i nižim troškovima, a ovaj trend je osnažen tokom pandemije i nastavio se tokom prošle godine, čak i pošto su kancelarije u velikim gradovima poput Čikaga, Njujorka i San Franciska ponovo krenule sa radom.

Neki kancelarijski radnici koji su pobegli iz skučenih urbanih stanova tokom pandemije - vratili su se u njih kada se uzbudljiv gradski život nastavio. Međutim, za druge stanovnike većih i skupljih gradova - rastuće cene su neprihvatljive.

Sve je poskupelo, od stanarine do hrane, a mnogi smatraju da gradovi, pa čak i poput Njujorka, više nisu vredni tolikih troškova.

Podsećamo, sličan "trend" vlada i u Evropi: naime, trideset milionera je praktično pobeglo iz "obećane zemlje", upravo zbog visokih poreza.

Video: Završen je promotivni period cena voznih karata za brzi voz „Soko“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>