• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trendovi u nastajanju za 2023: Kako će izgledati vaš radni kutak ubuduće?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zapamtite, sve što može biti automatizovano – biće automatizovano u modernom svetu posle pandemije

  • 0
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Kako će izgledati tržište rada u 2023? To je pitanje koje svi zaposleni postavljaju ovih dana, bilo da su poslodavci koji "strepe" za održanje svog biznisa, ili je reč o radnicima koji se plaše da ne ostanu bez prihoda i sigurnog posla.

Situacija u poslovnom svetu se u poslednje dve do tri godine rapidno transformisala, a trendovi koje smo uočili tokom 2020. (za vreme pandemije) - nastavljaju se, samo jačim intenzitetom.

U te svrhe, rade se i brojna istraživanja.

Kompanija Epson je istražila koji trendovi će oblikovati radno okruženje u 2030. godini i kako se preduzeća mogu pripremiti za buduće promene, a ove promene bi mogle biti značajne svima.

Automatizacija

Ukratko, sve što može biti automatizovano – biće automatizovano. To je jedna od ključnih poslovnih poruka za ovu godinu, a podrazumeva fizičku automatizaciju pomoću SCARA robota koji se bave proizvodnjom i montažom, kao i virtuelnu automatizaciju pomoću softverskih robota za upravljanje kancelarijskim zadacima koji se ponavljaju.

Saradnja

Ovo možda zvuči kao nešto što se "podrazumeva", ali je fakat da je potrebno obnoviti i osnažiti odnose među ljudima. Tu se najpre misli na dugi period karantina, kada su ljudi radili od kuće i prilično se otuđili i odvikli od rada "licem u lice". Istraživanje pokazuje da će u budućnosti najvažnije biti ideje. Osim toga, hibridni sastanci u ovom momentu imaju ključnu ulogu u stvaranju prostora za saradnju.

Održivost

Tema koju je danas teško zaobići tiče se upravo tzv. "zelenih", održivih rešenja i ekoloških pitanja, u vreme kada svetske vlade i kompanije planiraju da maksimalno smanje uticaj CO2. Smatra se kako održivost treba da bude u srcu poslovanja ove godine i narednih godina, jer su nam i resursi koje crpimo - limitirani. Pod održivošću se smatra da kompanije budu odgovorne prema zajednicama i pojedincima, umesto da samo gledaju svoj profit.

Usavršavanje

Radno okruženje je donekle spremno da se adaptira na promene koje sa sobom nose automatizacija i digitalizacija, i takođe je potrebno prilagoditi se rastu potpuno novih industrija, veština i inovacija. Za sve to, neophodno je kontinuirano učenje i nadograđivanje znanja, što znači da diploma koju ste davno stekli verovatno više neće biti dovoljna.

Ukratko, nova radna snaga biće ona koja je opismenjena za podatke i koja će umeti da barata sa robotima, odnosno da radi u skladu sa principima veštačke inteligencije.

Video: Tomaš Jauković: Kako je raditi i prilagoditi se u različitim zemljama i kulturama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>