• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za 5 godina je intervjuisao više od 200 milionera: Svima njima je zajednička jedna stvar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Menadžeri koji su zahtevni, sebični, arogantni ili malo zainteresovani za vaše mišljenje - neće vam pomoći da ostvarite svoj potencijal zarade

  • 0
intervju Foto: Shutterstock

"Proveo sam pet godina proučavajući i intervjuišući 233 milionera, kako bih saznao više o njihovim navikama i načinu na koji razmišljaju. Bio je to veliki posao: 51% su bili preduzetnici, 28% je imalo tradicionalne poslove od 9 do 17h, a 18% su bili rukovodioci na višem nivou u velikim kompanijama", započinje svoj tekst za CNBC autor Tom Korli.

Iako "mešana" ekipa, Korli ističe da su svi oni imali jednu zajedničku stvar: dali su otkaze u periodu od sredine karijere do poznijeg momenta, rekavši kako smatraju da je to "jedini način da zaista uspeju i ostvare bogatstvo".

Neki su započeli sopstveni biznis, dok su drugi našli lateralne pozicije, koje su nudile više mogućnosti za rast i veću platu.

6 "crvenih zastavica" koje su ih nagnale na otkaz

Bili su nedovoljno angažovani ("iskorišćeni)

Milioneri koji su učestvovali u ovoj studiji kažu kako su često osećali da rade "zombi posao" - tj. da obavljaju dosadne zadatke koji se ponavljaju i koji ne izražavaju zaista njihove snage i talente. Jedna osoba je radila za kompaniju za transport kontejnera. Osećao se "nedovoljno iskorišćenim" i na kraju je napustio posao da bi udružio snage sa kolegom iz industrije i započeo sopstveni biznis: zajedno su pokrenuli novu američku filijalu međunarodne kompanije za transport kontejnera i danas su rukovodioci u firmi vrednoj više milijardi dolara.

Imali su toksične šefove

Menadžeri koji su zahtevni, sebični, arogantni ili malo zainteresovani za vaše mišljenje - neće vam pomoći da ostvarite svoj potencijal zarade. Jedan milioner je rekao da mu je bilo "dosta svog menadžera", koji bi samo kritikovao njegov rad umesto da daje konstruktivne povratne informacije. Umorio se od toga i pokrenuo sopstvenu kompaniju za izgradnju kuća.

Plašili su se kancelarijske kulture

Podrivajuća kultura, kako ističu, "zlonamernog ogovaranja" - može naterati svakoga da oseća anksioznost kada ide na posao, i to svaki dan. To je bio slučaj sa jednim od pojedinaca u ovoj studiji, koji je bio menadžer u računovodstvenoj firmi. Na kraju je otišao zbog toksičnog okruženja. Posle nekoliko meseci odlaženja na razgovore za posao, dobio je ponudu u konkurentskoj firmi, gde se popeo visoko na lestvici i postao partner.

posao Foto: Shutterstock

Nisu bili dovoljno plaćeni ili su im izostajale povišice

"Siguran znak da je vreme krenuti dalje, jeste onaj kada vaša plata jedva pokriva račune", rekli su učesnici studije autoru Tomu Korliju. Naime, nisu mogli sebi da priušte odmor koji su želeli niti da uštede dovoljno novca da kupe kuću. Jedna osoba koja je radila za veliku prodavnicu automobila - odlučila je sama da izvrši štrajk. Zahvaljujući zalaganjima porodice i prijatelja, pokrenuo je sopstveno zastupništvo i dao ga franšizi, što mu je omogućilo da izgradi značajno bogatstvo.

Imali su iscrpljujući dnevni ritam (prevoz do posla)

- Jedna milionerka, koja je sama stekla novac, rekla mi je da je imala dugo putovanje od svoje kuće u Nju Džersiju do Njujorka. Odlučila je da potraži nešto bliže kući. Uzela je još jedan posao u kompaniji iz Nju Džersija u farmaceutskoj industriji i to se isplatilo. Popela se na višu poziciju i ranije se penzionisala zahvaljujući veoma izdašnom paketu kompenzacije akcijama. Pre nego što dođete do tačke preloma, razmislite o tome da sa šefom porazgovarate o nekim drugim opcijama, kao što je hibridni ili rad na daljinu.

Radili su u nestabilnoj industriji

Jedan IT profesionalac napustio je kompaniju u kojoj je radio, u teškoj situaciji, da bi se pridružio novom preduzeću koje nudi posredničke usluge na mreži, sa popustom. U to vreme, to je bila relativno nova industrija. Ali, rizik se isplatio: kako je kompanija napredovala, napredovao je i on. Ovo je dobar podsetnik da su vaše veštine "prenosive" više nego što mislite. Nemojte se plašiti da se upustite u ono što vas zaista zanima i pokreće.

Video: Ivana Blečić: Zašto je važno dozvoliti sebi dokolicu. I dobrom poslu možemo da sagorimo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>