• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poražavajući podaci: Osam od 10 kompanija plaća muškarce više nego žene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlika u platama polova ostala je na istom nivou u poređenju sa pre pet godina

  • 1
posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Uprkos naporima za jednakost, razlika u platama je i dalje 9,4 odsto u korist muškaraca prema podacima do kojih je došao Bi-Bi-Si.

Tačnije, muškarci i dalje više zarađuju od žena, odnosno pomenuta razlika je na istom nivou kao 2017/18 godine.

Ova cifra se zasniva na razlici u platama između žene srednjeg ranga i muškarca srednjeg ranga, takozvanog srednjeg jaza u platama.

Prema zakonu, kompanije, dobrotvorne organizacije i odeljenja javnog sektora od 250 ili više zaposlenih moraju da objave svoje podatke o razlikama u platama među polovima na veb-sajtu Gender Pay Gap Service.

To je deo vladine inicijative da primora preduzeća da budu transparentniji u pogledu plata, primera radi do utorka popodne prijavila su 9.824 poslodavca.

Romi Savova, izvršni direktor penzijskog provajdera PensionBee, rekla je da su najnoviji podaci "loše vesti" i da je "prilično zapanjujuće" da je razlika u platama polova ostala na istom nivou u poređenju sa pre pet godina.

Gospođa Savova je rekla za Bi-Bi-Sijev program Today da je "glavni krivac" za razliku to što su velike korporacije postavljale "neambiciozne ciljeve" za dovođenje žena na visoke položaje.

- Možete primetiti da su mnoge prostorije još uvek nejednako popunjene i zastupljene - rekla je ona.

Bankarstvo i finansije su i dalje među najvećim prestupnicima, pri čemu žene zarađuju u proseku 22% manje od njihovih muških kolega.

Industrija je smanjila jaz za samo 0,5 procentnih poena u odnosu na pre pet godina.

Ali u mnogim sektorima, jaz u platama nastavlja da se povećava. Na primer, u obrazovanju, porastao je za 0,9 procentnih poena.

(Telegraf Biznis)

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hff

    26. april 2023 | 16:57

    Niste nikakve podatke o tome dali prosecna zena radi jednak broj sati kao prosecan muskaracrako da bez ovog i tome slicnih podataka ceo ovaj artikal ne znaci nista. Ali ste se setili za termine prazavajuce, zapanjujuce i tome slicno, cist klikbejt. Inace ni jedan poslodavac nece ni zeni ni muskarcu da poveca platu ako se radnik ne pobuni a poznato je da su muskarci skloniji riziku te je normalno da izvuku vise od derikoza nego zene koje su manje sklone da igraju na sve ili nista.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>