• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njihove usluge koriste i traže gotovo svi, a mesečno zarade 6.500 evra: Samostalci - i više od toga

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodno je potrebno da prođete dugotrajnu i tešku obuku, ali se isplati...

  • 0
novac, evri, pare Foto: Shutterstock

Usluge poreskih savetnika u Nemačkoj koriste gotovo svi, bilo da se radi o obračunu poreza ili savetovanju o pokretanju posla.

No, ono što mnoge fascinira jeste nivo zarade za ovaj posao u prvoj ekonomiji Evrope. U složenom svetu poreza, uloga ovih stručnjaka je ključna, a njihov posao je kompleksniji nego što deluje u prvi mah.

Poreski savetnici nisu samo stručnjaci za poreska pitanja - što bismo odmah pomislili, već pružaju i podršku u računovodstvu, izradi bilansa stanja i u domenu carinskih poslova. Taj aspekt njihovog rada je posebno značajan firmama koje deluju u umreženim, globalnim društvima.

Osim toga, oni dele savete o pokretanju preduzeća i restrukturiranju, a njihova stručnost se primenjuje i u donošenju odluka o ulaganjima i vrednovanju preduzeća. Takođe, poreski savetnici proveravaju zakonitost obračuna poreza i zastupaju svoje klijente u fiskalnim sudskim postupcima.

A sada, dolazimo i do dela koji, verovatno, najviše zanima većinu. Ako se otisnete putem Nemačke, a stručni ste u ovoj oblasti, u proseku možete zaraditi oko 6.500 evra, piše magazin Fenix.

Doduše, prethodno je potrebno da prođete dugotrajnu i tešku obuku. Kvalifikovani poreski savetnici u Nemačkoj uglavnom rade puno radno vreme i zarađuju iznad proseka.

Zarada po saveznim državama

Baden-Virtemberg: 7.105 evra

Bavarska: 6.897 evra

Berlin: 6.222 evra

Brandenburg: 5.254 evra

Bremen: 6337 evra

Hamburg: 6.967 evra

Hesen: 7.103 evra

Meklenburg-Zapadna Pomeranija: 5.060 evra

Donja Saksonija: 6.056 evra

Severna Rajna-Vestfalija: 6.659 evra

Rajna-Palatinat: 6.462 evra

Sarland: 6.282 evra

Saksonija: 5.314 evra

Saksonija-Anhalt: 5.228 evra

Šlezvig-Holštajn: 5.817 evra

Tiringija: 5.368 evra

Sve u svemu, zaposleni poreski savetnik u Nemačkoj u proseku zaradi 6.563 evra bruto - toku jednog meseca, a brojni rade kao samostalni konsultanti - što im donosi još više para.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>