• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osobe sa invaliditetom najčešće rade ova tri posla u Srbiji: Vreme je za promene, pokrenut novi portal

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najčešćih izazova sa kojim se suočavaju osobe sa invaliditetom je pronalaženje posla

  • 0
Posao po meri Foto: Telegraf.rs

Danas je u Beogradu, u organizaciji Foruma mladih sa invaliditetom i njihovim partnerima, a u okviru projekta “Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, upriličen događaj za medije.

Tom prilikom su predstavljeni portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i rezultati istraživanja tržita rada u Srbiji.

“Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” je projekat koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), sa ciljem da se unapredi položaj ove grupe građana u pogledu karijere i dobijanja posla.

Nezaposlenost je, inače, jedan od najčešćih izazova sa kojim se suočavaju osobe sa invaliditetom u našoj zemlji. Stoga je medijima danas u centru prestonice predstavljena kampanja za www.zaposljavanje.fmi.rs, sajt koji povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima u potrazi za poslom.

Podsticanje preduzetništva je takođe jedan od ključnih ciljeva projekta, tako da i osobe sa invaliditetom mogu da kažu da su "sam svoj gazda", odnosno da budu ekonomski osnažene i potpuno nezavisne.

Inače, dosadašnja praksa pokazuje da poslodavci do osoba sa invaliditetom uglavnom dolaze preko Nacionalne službe za zapošljavanje ili preporuke.

Ankete pokazuju da tek svako peto preduzeće u Srbiji radi hibridno ili na daljinu, a osobe sa invaliditetom u zemlji najčešće rade u oblasti administracije, logistike ili prodaje.

Rad od kuće kao idealno rešenje?

Prilikom selekcije kandidata, poslodavci u velikim kompanijama uglavnom traže konkretna znanja, nivo obrazovanja, IT veštine i poznavanje jezika.

Mala preduzeća, pritom, traže osobe koje su odmah spremne da rade, jer nemaju vremena i resursa za dodatne obuke.

Istraživanje je pokazalo i da sva preduzeća, velika, mala i srednja, traže isto: da kandidati koje obuče ili zaposle ostanu verni kompaniji, sa fokusom na to da imaju soft veštine.

Premda ima poslodavaca koji zapošljavaju ovu grupu građana samo zato što moraju - po zakonu, raste i broj onih koji pokazuju otvorenost i veći stepen inkluzije i tolerancije. To je dobar pokazatelj, s obzirom na trenutno stanje osoba sa invaliditetom na tržištu rada, budući da su neretko suočeni sa brojnim izazovima: od vrste posla koji rade do pristupačnosti fizičkom radnom mestu.

Jedno od rešenja, istaknuto je na današnjoj konferenciji, može biti omogućavanje rada na daljinu ili hibridnog rada osobama sa invaliditetom.

„Posao po meri” je, navodi se, četvorogodišnji projekat, vredan 2 miliona dolara, koji ima za cilj osnaživanje osoba sa invaliditetom i omogućavanje jednakog pristupa zapošljavanju.

Krajnji cilj je da projekat bude implementiran na nacionalnom nivou sa fokusom na Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin i Valjevo.

(Telegraf Biznis)

Video: Upoznajte Marinu, jedinstvenu vicešampionku sveta u plesu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>