• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najtraženija zanimanja trenutno u Srbiji: Poslodavci traže prodavce i IT-jevce, a mladi biraju psihologiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Situacija na tržištu rada otkriva drugačiju sliku u odnosu na preferencije mladih pri upisivanju fakulteta

  • 0
tržište rada Foto: Shutterstock.com

Nedavno sprovedeno istraživanje sajta Startuj ukazalo je na (ne)sklad između sistema obrazovanja i potreba tržišta rada u Srbiji.

Rezultati istraživanja jasno pokazuju da postoji određena neusklađenost između slobodnih mesta na fakultetima u Srbiji i potražnje za određenim zanimanjima na tržištu.

Studente najviše privlači IT sektor

Najveći broj slobodnih mesta na fakultetima širom zemlje ove godine bio je na fakultetima IT usmerenja. Za impresivnih 4.328 slobodnih mesta konkurisalo je čak 6.997 budućih brucoša. To ukazuje na veliko interesovanje za IT sektor, ali i deficitarnost kadrova na tržištu u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje dodaje, među maturantima vlada manja zainteresovanost za tradicionalne fakultete.

Univerzitet u Beogradu je u prvom roku zabeležio najveći broj slobodnih mesta u odnosu na odobrena mesta na Poljoprivrednom, Rudarsko-geološkom i Šumarskom fakultetu. Na Poljoprivrednom fakultetu, na primer, ostalo je neupražnjeno 421 mesto od ukupno 790, dok je na Rudarsko-geološkom fakultetu i Šumarskom fakultetu ostalo 200, odnosno 192 slobodna mesta.

Takođe, primećuje se da su smerovi poput psihologije, stomatologije, farmacije, medicine i grafičkog dizajna najtraženiji. Na ovim smerovima se u proseku tri svršena srednjoškolca bore za jedno slobodno mesto.

Podaci o slobodnim mestima na Tehnološko-metalurškom, Pravoslavno-bogoslovskom, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Učiteljskom i Geografskom fakultetu takođe pokazuju da je manja zainteresovanost budućih brucoša za ove studije.

Pored njih, najmanje prijava bilo je na fakultetima tehničkih usmerenja poput Fakulteta za fizičku hemije, Fizičkom fakultetu i Tehničkom fakultetu u Boru.

Najtraženije oblasti na tržištu rada

Situacija na tržištu rada otkriva drugačiju sliku u odnosu na preferencije mladih pri upisivanju fakulteta. Najtraženija zanimanja u Srbiji prema podacima sajta Startuj.com su iz oblasti:

- Trgovine i prodaje;

- IT-ja;

- Mašinstva;

- Administracije i

- Ugostiteljstva.

"Uzimajući sve to u obzir, nameće se zaključak da oblasti koje su najčešće dostupne na tržištu rada, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su mladi zainteresovani", stoji u zaključku istraživanja.

Takođe se dodaje da je "specifično što su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovoj oblasti i znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse".

U saopštenju se navodi i da plate u IT industriji za početnike premašuju prosek plata na juniorskim pozicijama u ostalim oblastima.

"Što potvrđuju i podaci sajta HelloWorld.rs da IT juniori u proseku zarađuju između 800 evra i 1.000 evra. Nesklad između sistema obrazovanja i tržišta rada predstavlja izazov za mlade ljude koji žele da se obrazuju i pronađu posao u struci", zaključak je istraživanja.

(Telegraf Biznis)

Video: Može li to u Srbiji da bude dobar biznis: Doktorka Jovana razbija mitove o veganskoj ishrani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>