• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kineski koncept star 2.000 godina može vas učiniti uspešnijim: Psiholog kaže da zahteva skoro "nula truda"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može se primeniti kako na privatnom tako i na poslovnom polju

  • 0
Žena devojka posao meditacija koncentracija Foto-Ilustracija: Shutterstock

"Videla sam kako 'kultura gužve" može imati toksičan uticaj na ljude", rekla je psihološkinja sa 15 godina iskustva za Make it.

Ali 2.000 godina star kineski koncept nazvan "vu vei", koji se prevodi kao "akcija bez napora", može nas dovesti do uravoteženijeg, ispunjenijeg i uspešnijeg života. Kako na privatnom, a tako i na poslovnom planu.

- Ne želim da kažem da samo treba da sedite i ništa ne radite. Vu vei je koncept o dopuštanju da se stvari dese same od sebe, prirodno, i bez vaše kontrole. Naglašava da preduzmete akciju kada je to potrebno, ali ne sa preteranim naporom i napetošću - priča psihološkinja.

Pshiloškinja dodaje da uvek pokušava da primeni "vu vei" u svojoj praksi jer istraživanja pokazuju da može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, dok istovremeno povećava zadovoljstvo i opšte blagostanje.

Kako da ovaj koncept prilagodite svojoj dnevnoj rutini?

Prihvatite stvari onakve kakve jesu

Recimo da organizujete žurku. Umesto da se opterećujete oko svakog detalja, praktikovanje "vu vei" koncepta znači razumevanje da stvari možda neće ispasti baš onako kako ste planirali.

Slično, ukoliko niste dobili unapređenje na poslu koje ste iščekivali, prepoznajte da je to normalan deo vašeg karijernog razvoja.

- Ne mogu da kontrolišem sve, ali mogu da izvučem najbolje iz svega što se dešava - navodi psihološkinja.

Ohrabrite nesavršenost

Dozvolite da se stvari odvijaju na svoj prirodan način, bez prisiljavanja na ishod.

Znajte da ništa nikada nije savršeno, stoga dozvolite sebi malo milosti.

- Zašto bih želeo da se mučim da bih postigao nemoguće? Odlučujem da budem fleksibilan i ljubazan prema sebi - dodaje psihološkinja.

Budite svesni

Psihološkinja navodi da reba biti svestan svojih misli i osećanja bez osuđivanja.

Obratite pažnju na sve male detalje oko sebe. "Vu vei" dolazi mnogo lakše kada obratite pažnju na ono što se dešava u sadašnjem trenutku, na prijateljski i radoznao način.

Lao Ce, drevni kineski filozof i osnivač taoizma, jednom je rekao: "Ako ste depresivni, živite u prošlosti. Ako ste zabrinuti, živite u budućnosti. Ako ste u miru, živite u sadašnjosti".

(Telegraf Biznis)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>