• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako ubediti mlade da se bave zanatom? Prosečna plata u domaćem IT sektoru 1.700 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaće tržište rada vapi za profesionalnim vozačima i kuvarima

  • 1
remote work Foto: Shutterstock

- U Srbiji su neka od najtraženijih zanimanja trgovci i prodavci, IT stručnjaci i administrativni radnici, dok tržištu rada najviše nedostaju zanatlije - rekao je danas predstavnik Infostuda, Miloš Turinski.

On je naveo da je do juna ove godine na Infostudu objavljeno više od 38.000 oglasa za posao, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada ih je objavljeno oko 42.000.

Prema rečima Turinskog, postoji veliko interesovanje i za poslove u mašinstvu, elektrotehnici i ugostiteljstvu. Dodao je da su pomenuta zanimanja najtraženija već godinama i da u tom smislu nema velike razlike u odnosu na prošlu godinu.

- To su najtraženiji poslovi u poslednjih 15, 20 godina. Trgovina i prodaja drži prvo mesto od osnivanja Infostuda. Ti poslovi će biti traženi i u narednom periodu, a može se očekivati da će ubuduće i automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri biti u deficitu. Tržištu rada sve više nedostaju i profesionalni vozači i kuvari kaže Turinski.

Objašnjava da nema dovoljno zanatlija, jer je veliki broj kvalifikovanih radnika otišao u Zapadnu Evropu, dok mladi u Srbiji nisu zainteresovani da se bave tim zanimanjima, već žele da rade neke "savremenije poslove".

- Moramo da radimo na edukaciji, da mladi shvate da ova zanimanja nisu manje vredna i da mogu da im donesu, siguran i stabilan posao sa jedne strane, a sa druge i visoku zaradu - rekao je Turinski.

Kada je reč o zanimanjima koja su najbolje plaćena, navodi da prednjače poslovi u IT sektoru, gde je prosečna zarada oko 1.700 evra, a dobro su plaćeni i zanati, gde zarada može da iznosi do 3.000 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭🔊❓

    17. avgust 2023 | 14:20

    Lako ih je u to ubediti ako nema korupcije i kriminala u državi,to je najači motiv.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>