• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad smo postali Njujork: Programer iz Srbije odbio poziv na intervju, jer mu nisu rekli raspon plate

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Raspon plate" i "rad od kuće" sve su aktuelnija pitanja prilikom potražnje novog posla

  • 4
Programer dizajner rad od kuće, racunar Foto: Shutterstock

Trendovi u svetu diktiraju i stanje na našem tržištu. Pandemija koronavirusa uvela je "rad od kuće", pa tako danas gotovo i da nema onih, a ako im zanimanje omogućava "rad van kancelarije", koji prihvataju ponudu za posao ako nije "remote".

Početkom prošle godine, u Njujorku je uveden Zakon o transparentnosti plata, i iako tako nešto i dalje ne postoji kod nas, izgleda da "prikriveno" stiže na naše tržište.

Naime, jedan programer iz Srbije, objavio je na popularnoj platformi za diskusiju da je "odbio poziv na intervju, jer ne zna kolika je plata", pa postavio pitanje: "Odbijate li pozive na intervju bez navedenog raspona plate?".

Prenosimo vam njegovu objavu u celosti:

"Desilo mi se danas da dobijem poziv za intervju, uljudno zatražio raspon plate i razjašnjenje o 'remote' politici pošto nije bila najjasnije navedena u oglasu.

Za 'remote' dobih odgovor da je stvar dogovora sa timom, a raspon plata je poslovna tajna i žele da ja prvi kažem cifru na intervjuu. S obzirom da mi je to delovalo kao "ko najmanje bude tražio, zaposlićemo tu osobu",

Zahvalio sam se i odbio jer sam otprilike više iz radoznalosti aplicirao".

Većina se usaglasila da HR nema nikakav uticaj na to koliko je plata, kao i da je pogrešio što je odbio razgovor.

- Kad ne kažu platu ja kažem, pogotovo ako je drugi intervju uživo: "znam da ne možete da kažete raspon, ali moj raspon je x-y, ako to nije moguće onda nemojte ni da me zovete na drugi intervju, da ne izlazim sa posla". Posle tih odgovora, par puta su me zvali, par puta nisu tako da prolazi - stoji u jednom od komentara.

- U zavisnosti od pozicije i iskustva naravno, taj raspon može biti čak i prevelik da bi stekao neku jasniju sliku. Ja više volim da kažem koja su moja očekivanja i onda nek oni vide uklapaju li se u to ili ne, čisto da ne trošimo vreme na obe strane. I to uvek volim da napomenem da je taj iznos minimum za nastavak pregovora, a sve preko toga cenim i poštujem. Jer šta dobiješ ako ti saopšte da je njihov raspon 2-4k (imao sam bas ovaj slučaj)? Meni lično ta informacija nije puno značila... - napisao je drugi korisnik svoje iskustvo.

- Ja sigurno neću preći za manje, a sumnjam da oni žele da me plate više - bio je jasan treći kolega.

Šta vi mislite, da li opseg plata treba da postane jedan od uslova prilikom apliciranja za posao? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    6. septembar 2023 | 15:48

    Svi radimo za novac, naravno da cu odbiti saradnju ukoliko nije naveden okvirni iznos

  • Predrag

    6. septembar 2023 | 16:03

    Ne, nego cemo ostati na nivou 90-ih, kada je bilo stanje drustvu “ cuti, samo da imas posao”.Ako jedna firma ne moze otvoreno da kaze raspon plate, pogotovo za poziciju Programera, gde se vrlo dobro zna visina primanja i ocekivanja, onda i treba da ih odbije. Daleko smo mi od New York-a.. i svih vecih gradova na istoku.. nazalost..

  • Mile

    6. septembar 2023 | 18:25

    Nisam programer, ali u svakom ozbiljnijem razgovoru za posao su mi naveli i raspon plate. Za takve sam i radio. Na par mesta su me na razgovoru gledali kao bezobraznog jer sam pitao kako plaćaju prekovremeni. Rehoh hvala, zbogom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>