• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

45 godina, udata sa dvoje dece, obrazovana, sa iskustvom: Ovo je profil srpske preduzetnice, kakve su joj nade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti istakala da su unapređene odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

  • 0
Majka, žena, zaposlena majka, zaposlena žena, deca, posao Foto: Pixabay

Preduzetništvo je pokretačka snaga svakog društva, a žene preduzetnice su važan nosilac promena, rekla je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, čestitajući Međunarodni dan žena preduzetnica.

Poverenica veruje da u budućnosti više nećemo govoriti ni o ženskom ni o muškom preduzetništvu, već o jednakim šansama i uslovima za poslovanje i za muškarce i za žene.

"Do tada, žensko preduzetništvo moramo podsticati i donositi mere koje će, između ostalog, omogućiti da žene lakše usklađuju poslovne i privatne obaveze, a da neke buduće majke ne moraju da biraju između karijera i materinstva", navela je Janković u saopštenju, prenosi Tanjug.

Poverenica ističe da se kontinuirano radi na unapređenju položaja žena preduzetnica i uopšte žena na tržištu rada u vezi sa trudnoćom, materinstvom i negom dece.

"Zahvaljujući upravo našim inicijativama, ali i predlozima za ocenu ustanovnosti i zakonitosti unapređene su odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kako u pogledu uslova tako i u pogledu dužine trajanja prava na naknadu po osnovu rođenja i nege deteta", istakla je ona.

Poslednjim izmenama ovog zakona, mame preduzetnice su izjednačene sa ženama koje su zaposlene kod poslodavaca jer sada imaju pravo na dve godine odsustva sa rada nakon rođenja trećeg i svakog sledećeg deteta, a njihovi partneri mogu uzeti odsustvo radi nege deteta nakon bebinog navršenog trećeg meseca života, navela je Janković.

Prema najnovijim podacima, zastupljenost žena među privrednim subjektima je 33,7 odsto, a najzastupljenija su mikro i mala preduzeća. Kako je napomenula, sa nešto manje od 45 godina, udata sa dvoje dece, fakultetski obrazovana i sa profesionalnim iskustvom, bio bi profil preduzetnice danas prema studiji "Preduzetništvo žena u Srbiji - 10 godina kasnije" koja je predstavljena ove godine.

Ohrabruje to što u svet preduzetništva nove preduzetnice danas ulaze, pre svega, zbog šansi, a ne iz nužnosti kako je nekada bilo, ali je potrebno da pružimo dodatnu podršku mlađim ženama i da osnažujemo devojčice još u najranijem detinjstvu da slede svoje snove i talente, zaključila je poverenica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>