• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko želi bonus u visini svoje plate, mora da trči - i to 49 kilometara mesečno: "Firma će propasti"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Onima koji pretrče "samo" 30 kilometara, sledi bonus u vrednosti od 30% njihove mesečne plate

  • 0
Psi koji vole da trče Foto: Shutterstock/Real Sports Photos

Jedna kineska firma (iz provincije Guangdong) koja se bavi proizvodnjom papira, rešila je da natera zaposlene da doslovno trče - ako žele da ostvare bonus na kraju godine. Predsednik "Guangdong Dongpo Paper", Lin Zhiyong, rekao je medijima da će bonusi radnika zavisiti od broja kilometara koje pretrče svakog meseca,

Zaposleni, prenosi Business Insider, moraju svakog meseca da pređu čak 51 kilometar, ako žele godišnji bonus u vrednosti od 130 posto svoje mesečne zarade, a oni koji u istom periodu pređu 49 kilometara - mogu da ostvare bonus u visini svoje mesečne plate.

Šta je namera firme?

Namera je da zaposlene drži u dobroj formi i dobrog zdravlja, a čini se i da su samiradnici tu kompanijsku odluku "pozdravili". Kako pišu lokalni mediji, osoblje kompanije pozitivno je dočekalo ovaj potez, a firma trenutno broji oko 100 radnika.

Najaktivniji među njima će dobiti besplatan par patika za trčanje, ako u pola godine svaki mesec pretrče 49 kilometara.

Onima koji pretrče "samo" 30 kilometara, sledi bonus u vrednosti od 30% njihove mesečne plate.

- Moj posao može izdržati samo ako su moji zaposleni zdravi - kazao je Lin, naglašavajući kako se on dvaput popeo na Mont Everest, jednom u 2022. i jednom u 2023. godini.

Jedan zaposleni je ovim povodom rekao: "Ne samo da ćemo ostati u formi, nego ćemo za to biti i plaćeni. Jednim udarcem - dve muve".

kineski novac Foto: Shutterstock

Međutim, na popularnoj kineskoj društvenoj mreži Weibo, ova inicijativa je ismejana.

- Morali biste da trčite tri kilometra dnevno da ispunite mesečni cilj od 99 kilometara. Dakle, firma želi da radnici budu atletičari?", komentarisala je jedna osoba, a neki su naveli da radnici ovolikim trčanjem rizikuju da se povrede, samo da bi dobili bonuse.

"Ovi zahtevi bi se smatrali preteranim čak i za učenike sportskih škola, boleće ih kolena. Zavisno od uzrasta i fizičkog stanja, može doći i do akutnog problema sa srcem", još jedan je u nizu komentara.

Ima i onih koji veruju da će Linova "neortodoksna praksa" firmi doneti propast.

(Telegraf Biznis)

Video: Kada se spoje snovi i vizija nastaju velike stvari: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>