• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste zaposleni u Nemačkoj, radićete manje ove godine, a još manje 2025: Evo precizne računice

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zarezi u broju radnih dana su zbog činjenice da neke nemačke savezne države i teritorije imaju više neradnih dana od drugih

  • 0
NEMAČKA FRANKFURT PANORAMA CENTAR GRADA Foto: Tanjug/Luka Stokić

Ako govorimo o broju radnih dana, ova godina će u Nemačkoj biti manje radna. Prema izveštaju Federalnog zavoda za statistiku, zaposleni će, u proseku, raditi 248,8 dana, što je 0,6 dana manje nego lani, prenosi dpa.

Broj radnih dana varira od godine do godine, u zavisnosti od toga koliko državnih praznika pada na vikend. U Nemačkoj, inače, postoji devet neradnih državnih praznika.

Referentna, regularna godina bi trebalo da ima 249,7 radnih dana, piše magazin Fenix.

- Promene u broju radnih dana su faktor ‘poslovnog ciklusa’, budući da više ili manje radnih dana pre svega znači veću ili nižu produktivnost u proizvodnji robe i uslužnim delatnostima - objašnjava Timo Volmershauser, glavni stručnjak za privredni rast na ekonomskom institutu Ifo.

Grubo pravilo je da povećanje broja radnih dana za jedan posto (oko 2,5 dana) u odnosu na prethodnu godinu, bazirano na tom kalendarskom učinku, znači i povećanje BDP-a za nešto manje od četvrtine postotnog boda. Međutim, budući da na privredni rast utiču i drugi faktori, konačni ishod se može razlikovati od tog opšteg pravila.

Prema proceni Volmershausera, uticaj broja radnih dana na privredni rast će biti zanemarljiv u 2024. godini. Razlika od 0,6 dana manje nego lane - biće minus 0,003 postotna boda u rastu BDP-a.

Ljude koji više vole da odmaraju, nego da rade, još više će obradovati vest da će biti 248,1 radni dan u 2025. godini, ali loša vest je da ih onda čeka 250,5 radnih dana u 2026. godini. Zarezi u broju radnih dana su zbog činjenice da neke nemačke savezne države i teritorije imaju više neradnih dana od drugih.

Augsburg je, recimo, na vrhu liste sa 14 zakonski neradnih dana, a slede ostali delovi Bavarske, gde su neki katolički praznici zatvoreni. U većini istočnih saveznih zemalja, ali i u Severnoj Rajni-Vestfaliji, slobodnih dana ima 11 dana. Na severu je obično 10 dana.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>