• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sumoran stav radnika u Srbiji: Velika većina kaže da se "ne isplati biti vredan i savestan"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna četvrtina veruje da "sve zavisi od toga gde radite i za koga"

  • 0
Posao stres anketa Foto: Shutterstock, telegraf

Prema aktuelnim podacima OSH News-a sa kraja januara 2024. godine, čak 27% Evropljana je prijavilo da je iskusilo simptome povezane sa stresom, anksioznošću i depresijom na radnom mestu, u periodu od prethodnih 12 meseci. Komisija Evropske unije apeluje da se, zbog toga, povećavaju šanse za negativnim uticajem na živote radnika, ali i poslovne organizacije.

Posebno se govori o psihološkim posledicama u eri digitalizacije, odnosno o mentalnom zdravlju radnika, koje je - osim zbog povećanog obima posla, sve zahtevnijih zadataka i nedostatka radne snage - pogođeno i inflacijom, tj. dugoročnom ekonomskom krizom.

U anketi Telegraf Biznisa pitali smo vas kakav je vaš stav o vrednovanju radnika, nakon priče koja se pronela Austrijom, a u kojoj je glavni akter jedan pekar. On je, naime, dobio otkaz nakon 28 godina rada zbog dužeg odsustva sa posla usled bolesti, a pritom, godinama unazad nije dobijao naknade za prekovremeni rad, noćne smene i rad vikendom.

Na osnovu preseka stanja u jednom momentu, na dan 11. februar, naša anketa je pokazala sledeći rezultat: oko 67 odsto radnika ima sumoran stav prema pitanju Da li se isplati biti savestan radnik, dok svega osam odsto njih veruje da se isplati.

Jedna četvrtina učesnika u anketi, ipak, veruje da sve zavisi gde i za koga radite.

Dakle, nažalost, velika većina radnika u Srbiji (od onih koji su glasali u našoj anketi) smatra da se "ne isplati biti savestan i vredan", te da bolje prolaze oni koji "hvataju krive linije" ili, jednostavno, rade manje nego što se traži.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>