• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Penzionisala se sa 40 godina i koferom "punim para", ali joj nije bilo dovoljno: Vratila se na posao iz dosade

A. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Radila je 80 sati dnevno, nikada nije išla na godišnji odmor a prijatelje je viđala izuzetno retko. Onda je prodala biznis i rešila da se posveti sebi. Nakratko

  • 0
Allison Esposito Medina, posao Foto: Shutterstock

Ime Alison Espozito Medine bilo je svetski poznato, naročito vlasnicima društvenih mreža. Ova žena je radila za Forskver (Foursquare) i Gugl (Google) da bi pre tačno 10 godina otpočela svoj biznis - Teh lejdis (Tech Ladies) sa ciljem da pomogne ženama da pronađu posao za koji su kvalifikovane, ali istovremeno - da ne budu iskorišćavane. Kada je na svom računu imala sedmocifrenu dolarsku uštedu, shvatila je da bi mogla da počne da razmišlja o prevremenom penzionisanju u svojoj 40-oj godini života. Penzija je trajala samo pet meseci. Zašto? Pročitajte njenu ispovest i biće vam jasno.

Kako je pričala, bila je ponosna na svoju misiju toliko da nikada nije išla na godišnji odmor, a sa prijateljima se viđala izuzetno retko, navodi CNBC.

"Nisam bila svesna koliko sam izgorela. Konačno sam 2021. prodala svoju kompaniju, ali sam ostala u njoj da bih pomogla u tranziciji", priznala je jednom prilikom Alison Espozito Medina.


Cveće, šetnje, volontiranje i dosada

- Kada sam otišla u penziju, preselili smo se iz Njujorka u Nju Džerzi zbog posla mog muža. Prvi put posle mnogo godina moj kalendar je bio prazan - piše Alison a objavljuje CNBC. Prenosimo vam njenu ispovest u celosti:

"Posadila sam cveće u dvorištu. Počela da dižem tegove. Da se dugo šetam sa novim prijateljima. Volontirala sam nekoliko sati nedeljno u lokalnoj narodnoj kuhinji i skloništu za životinje. Hranila pse i usvojila jednog po imenu Adi.

Za pet meseci, moj kvalitet života se znatno poboljšao. Ali, moja osećanja su bila pomešana. Ponekad mi je bilo - dosadno! Znala sam da ne mogu da se vratim na 80-časovnu radnu nedelju, ali kroz volontiranje u skloništu i provođenje vremena sa svojim psom, došala sam do poslovne ideje: da napravim onlajn zajednicu za pripadnike generacije Z i milenijalce koji imaju kućne ljubimce.

Nedostajao mi je kreativni izazov preduzetništva. Bila sam u ekstremnom radnom režimu toliko dugo da sam mislila da je potpuni prekid poslova - lek za moju izgorelost. Dok sam uživala u svojim novim hobijima, nisam se osećala ispunjena izazovima kao kada sam vodila start-ap.

Istina je da nikada nisam znala da napravim ravnotežu između života i posla, ali sam osetila da je sad trenutak da to pokušam da uradim.

Kada sam vodila Tech Ladies, bilo je nemoguće ukrasti čak i 15-minuta za pauzu, za sebe. Bila sam opsednuta time koliko me vremena fali, a zapravo je trebalo da više pažnje obratim na to gde ide moja energija i kako se osećam", piše Alison a onda pojašnjava do kakvih zaključaka je došla.

Tri životna pitanja

"Najvrednija lekcija koju sam naučila je da ne treba da čekate da uradite stvari o kojima sanjate da radite u penziji. Zato sam sebi postavila tri pitanja pre nego što sam otvorila novo poglavlje mog života:

  1. Ako ne bih morala da radim, šta bi bilo na listi stvari koje bih radila zbog užitka i radosti?
  2. Koliko sati nedeljno bi bilo potrebno da se to zaista uradi?
  3. Šta mogu da skinem sa rasporeda da bih dala sebi više vremena i energije da postignem cilj?

Morate da naterate sebe da budete iskreni i nemilosrdno proveravajte svoje vreme. Samo nemojte sve dati na posao.

Ozbiljno sam počela da se bavim projektom  Džaniper (Juniper) prošlog avgusta, a posao sam pokrenula u novembru. Sada ponovo idem na posao i počela sam ponovo da zarađujem.

Uz to, osećam sreću zbog razvijanja novog projekta, nove zajednice. Ali, najvažnije od svega je da radim 40-časovnu radnu nedelju. Oko nekih stvari - ne pregovaram: izdvajam vreme da šetam svog psa, vežbam i kuvam svaki dan — i uzimam slobodne vikende. Moj muž i ja takođe više ne preskačemo odmor.

Želim da izgradim još jednu uspešnu kompaniju, ali moja definicija uspeha sada je postizanje mojih ciljeva bez žrtvovanja zdravlja ili stvari koje mi donose radost i svrhu", zaključuje Alison Espozito Medina u svom tekstu koji prenosi CNBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>