Priština ne odustaje od plaže Kamenovo: Traži da se preispita presuda Crne Gore

najatraktivnijih plaža na crnogorskoj obali vlasništvo građana Kosova, i da im je nakon ratnih dešavanja 1999, nezakonito oduzeta imovina

Agencija za privatizaciju tzv. Republike Kosovo, zatražila je vanredno preispitivanje presude Upravnog suda Crne Gore, kojom je odbijena njihova žalba za poništenje rešenja Ministarstva finansija o uknjiženju Kosovske banke DD Beograd na delu zemlje u zaleđu plaže Kamenovo.

Kako se navodi u presudi Upravnog suda, samoproglašeno Kosovo, koju zastupa Agencija za privatizaciju iz Prištine, osporava da je titular zemlje Kosovska banka, smatrajući da je reč o banci u koju je uveden stečaj, da joj je sedište u Prištini i da je nezakonito izvršeno preseljenje za srpsku prestonicu.

To je, kako pišu Vijesti, samo jedan u nizu sporova koje kosovska Agencija vodi kako bi dokazala da je zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata u zaleđu jedne od najatraktivnijih plaža na crnogorskoj obali vlasništvo građana Kosova, i da im je nakon ratnih dešavanja 1999, nezakonito oduzeta imovina.

Upravni sud je spornu presudu doneo krajem decembra prošle godine, a vanredno preispitivanje kosovska vladina agencija zatražila je nedavno, što je prošle sedmice upisano kao teret u katastarsku evidenicju Uprave za nekretnine.

Smatraju da je promena naziva sedišta Kosovske banke izvršena na osnovu rešenja Privrednog suda u Beogradu iz 1973. godine, na kojoj se i bazirala odluka prvostepenog organa.

Crna gora, letovanje, Plaza Kamenovo

Foto: Promo

Navodi da je to rešenje, u stvari, registracija filijale Kosovske banke “Bankkos” Priština u Beogradu“, navodi se u presudi.

Kosovska banka DD Beograd u stečaju u odgovoru na tužbu, kao i na raspravi istakla je da se sve što je registrovano i upisivano na njihovo ime na valjanim ispravama i u skladu je sa propisima Srbije i bankarskim propisima.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine je svojina države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na „Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim delom, dok manji deo imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Na drugoj strani, kosovska Agencija za privatizaciju pred kotorskim Osnovnim sudom vodi spor kako bi dokazala da je i firma “Rekreaturs“ nezakonito promenila sedište firme iz Prištine u Budvu, čime im je oteta vredna imovina.

I Kamenovo potražuju i meštani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta, te traže povraćaj.

Meštani Kamenova i Svetog Stefana, već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak svoje dedovine, koja im je oteta u uvali Kamenovo, pišu crnogorski mediji.

Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu meru zabrane otuđenje, raspolaganja i opterećenja zemljom.

(Telegraf Biznis/Investitor)

Tagovi: Crna Gora, Kamenovo, Kosovo i Metohija, More, plaža

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (17)
Poređaj komentare:
 • C
  Cast

  To su vasa braca Siptari i Milogorci ,tako da nema problema

 • С
  Сварог

  Где је Марко са ЦГ приморја? Где је страшни ђетић без мане и страха који је скоро коментарисао да са њимс нема шале!

 • Т
  Тодорић

  Када краљу вратите његово,вратите свима Отето.Не могу се имати двоструки стандарди,краљ не може,а сељак може...