• 17

Priština ne odustaje od plaže Kamenovo: Traži da se preispita presuda Crne Gore

najatraktivnijih plaža na crnogorskoj obali vlasništvo građana Kosova, i da im je nakon ratnih dešavanja 1999, nezakonito oduzeta imovina

  • 17

Agencija za privatizaciju tzv. Republike Kosovo, zatražila je vanredno preispitivanje presude Upravnog suda Crne Gore, kojom je odbijena njihova žalba za poništenje rešenja Ministarstva finansija o uknjiženju Kosovske banke DD Beograd na delu zemlje u zaleđu plaže Kamenovo.

Kako se navodi u presudi Upravnog suda, samoproglašeno Kosovo, koju zastupa Agencija za privatizaciju iz Prištine, osporava da je titular zemlje Kosovska banka, smatrajući da je reč o banci u koju je uveden stečaj, da joj je sedište u Prištini i da je nezakonito izvršeno preseljenje za srpsku prestonicu.

To je, kako pišu Vijesti, samo jedan u nizu sporova koje kosovska Agencija vodi kako bi dokazala da je zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata u zaleđu jedne od najatraktivnijih plaža na crnogorskoj obali vlasništvo građana Kosova, i da im je nakon ratnih dešavanja 1999, nezakonito oduzeta imovina.

Upravni sud je spornu presudu doneo krajem decembra prošle godine, a vanredno preispitivanje kosovska vladina agencija zatražila je nedavno, što je prošle sedmice upisano kao teret u katastarsku evidenicju Uprave za nekretnine.

Smatraju da je promena naziva sedišta Kosovske banke izvršena na osnovu rešenja Privrednog suda u Beogradu iz 1973. godine, na kojoj se i bazirala odluka prvostepenog organa.

Crna gora, letovanje, Plaza Kamenovo Foto: Promo

Navodi da je to rešenje, u stvari, registracija filijale Kosovske banke “Bankkos” Priština u Beogradu“, navodi se u presudi.

Kosovska banka DD Beograd u stečaju u odgovoru na tužbu, kao i na raspravi istakla je da se sve što je registrovano i upisivano na njihovo ime na valjanim ispravama i u skladu je sa propisima Srbije i bankarskim propisima.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine je svojina države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na „Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim delom, dok manji deo imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Na drugoj strani, kosovska Agencija za privatizaciju pred kotorskim Osnovnim sudom vodi spor kako bi dokazala da je i firma “Rekreaturs“ nezakonito promenila sedište firme iz Prištine u Budvu, čime im je oteta vredna imovina.

I Kamenovo potražuju i meštani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta, te traže povraćaj.

Meštani Kamenova i Svetog Stefana, već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak svoje dedovine, koja im je oteta u uvali Kamenovo, pišu crnogorski mediji.

Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu meru zabrane otuđenje, raspolaganja i opterećenja zemljom.

(Telegraf Biznis/Investitor)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa 01

    7. jun 2019 | 12:17

    Alo Crnogorci sta je to dolaze siptari da vam uzmu deo obale ako i treba tako

  • Рс

    7. jun 2019 | 11:54

    Узеће им они пола Црне Горе!

  • Braćala

    7. jun 2019 | 12:02

    Udario brat na brata. Samo polako, karma je...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>