• 28
 ≫ 

Evo šta još Beograd može da proda kao što je prodao Buvljak

 ≫ 

Grad Beograd može da ubere od svojih lokacija priličnu sumu. Nedavno je prodata jedna za 20 miliona evra, ali u pripremi za buduće investitore je još nekoliko "milionskih".

  • 28

Beograd je uspeo da unovči još jednu od najskupljih gradskih lokacija. Plac kod popularnog Buvljaka u Bloku 43, otišao je za 20 miliona evra ili 2,36 milijardi dinara.

Lokacije za prodaju u Beogradu, mapa

Ilustracija: Nikola Jovanović

Ima Grad još nekoliko preostalih atraktivnih lokacija koje bi mogle da donesu veliku svotu u kasu. One su najčešće na mestu nekadašnjih industrijskih giganata, i od njih najvredenije što jeste ostalo je upravo zemljište, odnosno pravo njegovog korišćenja.

Godinama ranije, kroz privatizacije se dolazilo do lokacija koje su zatim pretvarane u stambene, poslovne iili komercijalne kvadrate.

Donosimo vam još nekoliko preostalih, a koje vrede milione:

MARINA DORĆOL

Marina Dorćol nalazi se u prodajnoj fazi, a početna cena na javnom nadmetanju biće 3,8 milijardi dinara, ili oko 32 miliona evra, koliko iznosi procenjena tržišna vrednost zemljišta na lokaciji površine četiri hektara. Kako je najavljeno, budući investitor će morati da se pridržava uslova nadležnih institucija u pogledu zaštite okoline spomenika kulture Termoelektrana "Snaga i svetlost“, kako se ne bi ugrozile njene vrednosti.

Ranije je bilo interesovanja da se na ovoj lokaciji izgradi elitno naselje, a videćmo šta će budući investitor želeti.

RADNIČKA, NIS-ov kompleks

Veliki rezervoari nekadašnjeg skladišta "Jugopetrola", a zatim "NIS-a" u Radničkoj ulici, odmah ispod Mosta na Adi, u narednom periodu trebalo bi da budu potpuno iseljeni. Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini Ade Ciganlije, Hipodroma i kulturno-istorijske i turističke celine Topčider, a Direkcija priprema lokaciju za javnu ponudu investitorima

Površina zemljišta iznosi 12.895 metara kvadratnih.

AUTOKOMANDA

Grad će ponuditi i lokaciju u kompleksu poslovno-tgovčkog centra "Autokomanda", između auto-puta i ulice Triše Kaclerovića. Površina je 2, 564 metara kvadratnih, a moguće je graditi poslovno - komercijalne objekte.

BLOK 53

na prodaju

Foto: Pixabay

Lokacija se nalazi u Bloku 53 u blizini aerodroma "Nikola Tesla“ i Кvantaške pijace, opština Novi Beograd. Najviši objekat, prema planu, ne sme biti viši od 18 metara.

Parcela ima 31.524 metar kvadratni.

GRMEČ, ZEMUN

Lokacija se nalazi u privrednoj zoni severno od autoputa i udaljena je od raskrsnice autoputa Beograd-Šid sa autoputem Beograd-Novi Sad oko 700 m.

Površina ponuđenog placa je 4.576m2

PLAC PORED PUPUNOVOG MOSTA

Lokacija se nalazi uz Batajnički put u privrednoj zoni "Gornji Zemun“, na 1300m od Pupinovog mosta.

Površina placa je 7.275m2

IMT

Početkom 2018. godine prodata je Industrija motora i traktora (IMT) na Novom Beogradu, ali ne i zemljište na kojem se nalazi. Prema planovima, fabrika bi trebalo da bude izmeštena, a na njenom mestu je predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Plan je da stambene zgrade budu unutar same parcele, dok će komercijalni sadržaji biti postavljeni uz novobeogradske bulevare.

IMR

Industrija motora Rakovica je kao pravno lice pre prodaje procenjen na 2,9 milijardi dinara, a njegova beogradska imovina su brojne hale, objekti mašinogradnje i magacini koji se prostiru na 75.000 kvadratnih metara, kao i samački hotel, upravna zgrada, infrastruktruni objekti i vlasništvo nad institutom IMR.

Međutim, u avgustu niko se nije prijavio da kupi njegovu imovinu.

BIP

Iako je najavljeno da Beogradska industrija piva neće biti ugašena, samo je pitanje vremena kada će biti iseljena sa atraktivne lokacije kod Mostarske petlje.

Kako je ranije najavljivano, gradski urbanistički planovi na ovom mestu predviđaju stambene i poslovne objekte. Jedini uslov za budućeg investitora je da bude sačuvan prostor gde je 1873. osnovana pivara Đorđa Vajferta.

VIDEO: 10 skrivenih jezera u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • komsija

    20. avgust 2019 | 22:50

    Prodajte i nas gradjane. Nismo skupi. Ćutimo i radimo

  • Rastko

    21. avgust 2019 | 08:30

    Tamo gde zuti stadose vi produziste pa ce ce opet malo oni i tako....

  • Rastko

    21. avgust 2019 | 11:33

    Beogradjani ce da vide korist od toga ali u DRUGOM zivotu ovaj nije za njih SAMO za napredne.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>