• 0

Milijarderi su sagradili Banana ostrvo, luksuzni grad samo za sebe, u srcu siromašne Afrike

Kvartovi nalikuju najluksuznijima u Njujorku i Tokiju

  • 0
Banana ostrvo

Foto: Printskrin/Youtube

Nigerijski grad od gotovo 33 miliona ljudi Lagos definitivno razbija svaku predrasudu koju ostatak sveta ima o Africi kao siromašnom, nerazvijenom i prljavom mestu. Grad vrvi od luksuznih automobila i građevinskih dizalica, a njihov rast zasenio je i razvijene evropske zemlje.

U istočnom deelu Lagosa 2000. završena je izgradnja luksuznog naselja nazvanog ostrvo Banana, koji se može uporediti s najluksuznijim kvartovima Njujorka ili Tokija - raj je to za milijardere i neke od najbogatijih porodica društva koje uživaju u tihoj i mirnoj atmosferi luksuza, daleko od gradskih gužvi.

Banana ostrvo

Foto: Printskrin/Youtube

Banana ostrvo dobilo je ime po svom prepoznatljivom obliku, a čini ga 1,63 miliona kvadratnih metara peska. Ima vlastiti put koji ga povezuje s mrežom glavnih puteva. Kao i u ostatku zemlje, cene nekretnina na ostrvu Banana temelje se na vrednosti zemljišta, koje iznose oko 1.100 dolara po kvadratu. Cene samostojećih kuća, koje je retko pronaći slobodne na tržištu jer ih na ostrvu nema mnogo, prodaju se s početnom cenom od oko 2,75 milina dolara.

Najskuplja slobodna kuća s šest spavaćih soba i 2.600 kvadrata ima cenu od 13 miliona dolara, dok četvorosobne kuće s prosekom od 400 kvadrata i 1.000 kvadrata koštaju milion dolara. Daleko je više stanova i manjih kuća od samostojećih porodičnih kuća jer je zemljišta malo, a cene su visoke.

Kako je originalno planirano, Banana ostrvo je ekskluzivna zajednica podeljena na 553 imanja veličine od 1.000 do 4.000 kvadrata, a najviša visina kuće je tri sprata. Prvi domovi izgrađeni su na južnoj strani ostrva, kompleksi stanova nalaze se na severnoj strani, dok se kuće sada prostiru i centrom ostrva.

Prve kuće su izgrađene u britanskom i dubaijskom tradicionalnom stilu, vrlo su impozantne i s velikim uređenim vrtovima. Novije kuće su modernog stila, s ravnim uglovima, izdužene, jer se nalaze na užim zemljištima. Bazeni su vrlo popularni i gotovo ih svaka kuća ima, kuhinje se obavezno rade po meri.

Banana ostrvo

Foto: Printskrin/Youtube

I svetske prognoze idu na ruku bogatom Banana ostrvu. Prema istraživanju svetske trgovinske organizacije UNCTAD Afrika bi do 2014. mogla zabeležiti najveći rast direktnih stranih ulaganja na svetu. Ona bi mogla porasti čak za 84 odsto.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari