• 0

Najstroži uslovi u Parizu i Amsterdamu, u Londonu i Berlinu "labavo"

Jačanjem mobilnih tehnologija i online platformi za iznajmljivanje, poslednjih desetak godina privatni smeštaj je neplanirano buknuo i u mnogim destinacijama u kojima ga ranije gotovo nije bilo što je u mnogim gradovima izazvalo velike turističke gužve bez podrške u infrastrukturi

  • 0

Pariz, Amsterdam, Barselona i Njujork i Japan su među najaktivnijim destinacijama kad je u pitanju regulacija privatnog smeštaja, pokazala je nova analiza Svetske turističke organizacije (UNWTO). Relativno visok nivo imaju i Dubai, kao i Belgija.

S druge strane, pak, Berlin i London, imaju najniži nivo regulacije. Analiza je obuhvatila 21 svetsku destinaciju, među kojima su najprometniji turistički gradovi, te zemlje, uključujući Grčku, Portugal, Češku, Koreju i Slovačku, Veneto regiju u Italiji, te Bosnu i Hercegovinu.

Neplanirani bum

Jačanjem mobilnih tehnologija i online platformi za iznajmljivanje, poslednjih desetak godina privatni smeštaj je neplanirano buknuo i u mnogim destinacijama u kojima ga ranije gotovo nije bilo što je u mnogim gradovima izazvalo velike turističke gužve bez podrške u infrastrukturi.

U pitanje je došla i konkurentnost, ali i zaštita prava potrošača, a bujanje apartmana za najam izaziva dizanje cena nekretnina. Stoga se sve češće uvode ograničenje i različiti alati za upavljanje destinacijama, iako u UNWTO-u ističu kako je i dalje najveći problem njihova primena.

95 odsto destinacija koristi poreze za regulaciju privatnog smeštaja

Najčešći alati kojima se koristi 95 odsto destinacija u analizi su uvođenje poreza, te kategorizacija smeštaja, pri čemu je u nekim destinacijama dozvoljeno samo iznajmljivanje delova nekretnina u kojima žive domaćini.

Beč, Amsterdam, Barselona, Portugal i Belgija imaju ograničenje broja apartmana po stambenoj zgradi, prenosi Poslovni.hr. Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Grčka, Velika Britanija i Portugal ograničavaju period iznajmljivanja, ali istovremeno Nemačka, Portugal i Britanija nemaju obavezu prijave prometa ni broju gostiju.

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>