• 0

Država im pomagala sa 20.000 evra za kupovinu stana, Hrvati je prevarili

Hrvati smislili kako legalno da prevare državu pa pronašli način kako da novac ostane u porodici.

  • 0

Nije novost da su građani državu varali i na podsticajnoj stanogradnji, pišu regionalni mediji. Već dve godine Hrvatska subvencioniše kredite za mlade porodice koje prvi put kupuju stan. Plate im do polovine rate kredita prvih 5 godina. Ali domišljati Hrvati smislili su kako legalno da prevare državu.

Tako su korisnici APN-ovih kredita, odnosno subvencionisanih kredita od strane države stanove ili kuće kupili od sopstvenih roditelja. RTL je saznao a za najmanje 5 takvih primera, u 5 različitih gradova.

Ima i slučajeva da su deca svojim roditeljima ugovorm o poklonu dali stan i zatim se prijavili za APN-ove kredite.

Do sada je odobreno preko 3.300 kredita, a prosečan iznos po kreditu veći od pola miliona kuna. Rata u proseku iznosi oko 2800 kuna, pa 950 kuna plaća država. Krediti se dogovaraju s bankama, a na njima je da utvrde kupuje li netko stan od roditelja.

- Bankari obično kod svakog pojedinačnog predmeta razmotre situaciju i provere radi li se o stvarnoj kupoprodaji - kaže Martina Mataić Škugor, agent za nekretnine.

Ako kupac i prodavac imaju isto prezime i istu adresu priča ne prolazi, ali agenti kažu: promena adrese dovoljna je da se banke zavaraju. U Ministarstvu nisu znali za ovu praksu, i misle da je reč o izuzecima.Greška je, i to velika, uopšte subvencionisati kupovinu stanova, misle ekonomisti.

Ta mera je kažu, dovela do poskupljenja stanova, što ministarstvo demantuje.

- Činjenica je da se otkako su se pojavili ti podsticaji u isto vreme su porasle cene stanova. To je čvrsta korelacija - kaže Zoran Low, izvršni direktor Lipa.

Nije novost da su građani državu varali i na podsticajnoj stanogradnji. Država je zato ove godine pooštrila Zakon pa je sada takve stanove zabranjeno i iznajmljivati i prodavati.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>