• 9

Švajcarci kreću opet u češljanje srpskih opština: 77 popisivača tražiće skrivenu imovinu

Ostalo je još 10 do 15 procenata nepopisanih nekretnina.

  • 9

Na zahtev 38 lokalnih samouprava u Srbiji ponovo je počeo popis imovine, i ažuriranje baza podataka o nekretninama. Kroz program Švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu“ u narednih devet meseci, na terenu će raditi 77 popisivača.

- Posle prvog kruga popisa nepokretnosti, od 44 opštine sa kojima smo radili, njih čak 38 je izrazilo potrebu da se posao ponovi. Osim terenske provere nekretnina u ovom drugom krugu u fokusu će biti i unos novih podataka u poreske baze, kao i dodatna kontrola dokumentacije - kaže Jelena Holcinger, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu“.

Prema njenim rečima, u zavisnosti od lokalne samouprave, ostalo je još 10 do 15 procenata nepopisanih nekretnina.

porez

Foto: Pixabay

- Najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porez na imovinu je i dalje neprijavljivanje kvadrature kao i promene na vlasništvu, kao što su prodaje, ostavinska rešenja... - objašnjava Holcinger.

Program "Reforma poreza na imovinu“ je u protekle dve godine radio zajedno sa 44 opštine po celoj Srbiji na proširenju obuhvata poreza na imovinu. Na terenu je radilo 325 popisivača, koji su popisali nešto više od 100.000 novih nepokretnosti. Pet najboljih opština podelilo je nagradni fond od milion franak, poklon vlade Švajcarske, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

U lokalnim samoupravama gde se vršio popis imovine, u 2018 godini prihodi od poreza na imovinu fizičkih lica, iznose 2,9 milijardi dinara, što je za oko 230 miliona dinara više u odnosu na 2017.godinu.

Video: Ronaldo utajio 19 miliona poreza a na suđenje poneo dijamantski sat

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    Ako Švajcarci nama vršljaju po našoj državi mi svi kolektivno treba da se ubijemo! Sa kojim pravom oni dolaze kod nas da popisuju imovinu, EJ BRE SRBIJO !? Ajde da i mi njima tražimo isto tako da popišemo njihovu imovinu i da se otvore svi računi svih gradjana pa da vidimo koliko i čega ima naš narod tamo u Švajcarskoj!

  • ?

    Najviše su uzimali kredit u svajcarcima vojna lica stanovi se vode na bankama ili familiji, a oni cekaju stanove od države i primaju za to vreme UTS.

  • Margo Swiss

    Ne razumem sta Svajcarci traze uopste u Srbiji?????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke