• 10
 ≫ 

Bili smo na najvećem gradilištu u Beču, upoznali smo momke poreklom s Balkana koji prave revoluciju

 ≫ 

Vreme je neprocenjivi resurs, posebno u konzervativnim industrijama kakva je građevina. Mladi startap čiji je jedan od osnivača poreklom sa ovih prostora, našao je rešenje za uštedu troškova, a polako stižu i u Srbiju

  • 10
Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Foto: Promo/PlanRadar

Zamislite tri kule od 33 sprata koje se dižu pred vašim očima. Projekat vredan 300 miliona evra sa 500 luksuznih stanova i 700 apartmana vrednih i po 2, 5 miliona evra.

Jasno vam je da zahtevan, izazovan i pre svega komplikovan posao za neimare koji su angažovani na njemu.

Ulazimo na samo gradilište, penjemo se na sedmi sprat, gledamo zidove koji će moći da se rotiraju...Sve vrvi od radnika i mašina, međutim, odmah je vidljivo da nema hrpe papira, rokovnika, planova od metra, razbacanih skica... Nemate o šta da se sapletete.

Ni šef gradilišta projekta Triiple, koje je trenutno najveće otvoreno gradilište u austrijskoj prestonici, Hanees Zadrobilek ne nosi ništa slično.

Ima zakačan tablet za pantalone. I svog najboljeg "asistenta", koji radi i onlajn i oflajn, gore visoko u nebo, ili dole spratovima ispod zemlje.

Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Šef trenutno najvećeg gradilišta u Beču koristi PlanRadar/Foto: PlanRadar

Njemu, kao i mnogim drugim velikim kompanijama ovaj sada već nezamenjivi prijatelj doneo je neverovatnu uštedu u vremenu, a poreklom je s Balkana. Reč je o jedinstvenom alatu, aplikaciji odnosno softveru PlanRadar koja poboljšava funkcionalnost gradilišta, i može da uštedi sedam radnih sati nedeljno i do 70 odsto troškova.

Ovaj startap, ako se više može nazvati tako zbog svog nezaustavljivog rasta, je ne samo jedan od onih koji donose revoluciju u industriji, već jedan od onih koji je menja. Iz korena.

PlanRadar osmisli su Domagoj Dolinšek, Sandero van de Rijdt, Ibrahim Imam, Clemens Hammerl i Constantin Kock.

A počelo je sve tako što je mladom inženjeru Dolinšeku palo na um da napravi nešto što će da smanji troškove i poveća efikasnost na gradilištu. Kako kaže, tada je radio na izgradnji jednog velikog trgovinskog lanca i nije više mogao da gleda toliko bespotrebnih papira.

Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Domagoj i Bojan/Foto: PlanRadar

- Svaku belešku sam morao direktno da upisujem na nacrt, pa onda fotografišem nedostatke i sve te informacije zatim unosim u dokument pa šaljem na mejl kompaniji koja je odgovorna za određeni deo posla. Zamislite koliko je to posla na jednom velikom objektu, koji se ponavlja. Pomislio sam da bi digitalizacija bila rešenje - priča on.

Naš šef gradlištišta zbog toga ne mora non stop da se penje na deseti sprat, pa u privremenu kancelariju koja je 100 metara dalje, da unese promene i onda sve nanovo. On jednostavno to može da uradi gde god da se nalazi, i svi će istog trenutka biti obavešteni.

- Ovde cirkuliše veliki broj ljudi, kako završimo gradnju jednog sprata, tako ga odmah uređujemo i opremamo jer će nam to na kraju uštedeti godinu dana u odnosu na to da napravimo zgradu, a onda je opremamo. Ima puno mogućnosti i prostora za nesporazum ili grešku, a s alatom poput ovog to se sve brzo uoči i još brže reši. Bez PlanRadara sam jedan dan nedeljno više trošio na papirologiju u kancelariji - objašnjava Zadrobilek.

Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Ibrahim nam objašnjava kako funkcioniše PlanRadar/Foto: PlanRadar

Ovo softversko rešenje bazirano je na cloud tehnologiji za dokumentaciju i komunikaciju u građevinskim projektima i projektima vezanim za nekretnine. Danas ga koriste kompanije svih veličina u preko 43 države sveta. PlanRadar se primenjuje u različitim sektorima poslovanja, za širok raspon različitih projekata, od hotela i poslovnih kompleksa, preko stambenih zgrada, pa sve do velikih infrastrukturnih projekata.

Između ostalog to su građevinska dokumentacija, upravljanje zadacima i nedostacima, dubinske analize, procene, predaje projekata, upravljanje objektima itd. I što je najbolje, mogu da ga koriste svi u lancu, od inženjera, investitora, izvođača radova, radnika, bez obzira na godine i nivo tehnološkog znanja.

- Vi informacije primenjujete direktno na nacrt, odnosno tikete (kartice) kojima možete prikupiti neograničenu količinu informacija. Bilo da su to pisani dokumenti, audio zapisi, fotografije, čet, ili bilo šta slično. Pošto radi i oflajn, na terenu možete da koristite aktivno sofvter, prikupljati podatke i sve na mobilnom uređaju, što znatno olakšava posao i život inženjerima - kaže nam Bojan Petković, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu.

Kako nam je objasnio, alat u realnom vremenu prikazuje sve što se na gradilištu dešava, šta treba napraviti, a šta popraviti. Omogućuje, osim uštede vremena, i velike uštede zbog loše obavljenog posla i naknadnih radova na gradilištu.

Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč

Aplikacija je jednostavna za korišćenje/Foto: PlanRadar

Ističe da alat nije ograničen kvadraturom, ali da su uštede svakako veće na većim projektima.

Dodatno, zbog snalaženja, sistem je na jeziku zemlje u kojoj se koristi, a kako su svesni trenda u građevini sa radnom snagom i toga da se kvalifikovani radnici sele u druge zemlje, a oni nižeg znanja, govore samo maternji jezik, aplikacija omogućuje da unutar jednog projekta svako dokumentaciju proučava i komunicira na maternjem jeziku.

Ističe da je jednostavno rukovati alatom i da nije potrebna posebna obuka. Aplikacija se može skinuti na Android ili iOS uređaj, a može i preko internet pretraživača. U ponudi su trenutno tri opcije licenci, bazična, profesionalna i ona prilagođena zahtevima klijenata.

- Sada smo na gradilištu i ima radnika koji rade razne poslove, kao što ste videli svi oni i bravar i zidar, koriste PlanRadar zato što je upravo jednostavan za korišćenje. Prosto, svi imaju telefon, i svi znaju da ga koriste i nije krucijalno važno na kom nivou tehnološkog znanja su radnici ili pozicije. Takođe, PlanRadar može da se implementira u bilo kojoj fazi projekta, radnicima je potrebno sat vremena da je savladaju, a za meces dana, koliko traje besplatna licenca, mogu da se vide efekti - dodaje.

Aplikacija u građevinarstvu

Foto: Planradar

Neki od projekata na kojima je radio ovaj startap i bio korišćen uključuju i modernizaciju podzemne železnice u Beču, izradu projekta poslovne zgrade OMV rafinerije u Austriji, rekonstrukciju hale i kancelarijskog prostora kompanije Kühne & Nagel u Nemačkoj, kao i izgradnju novog stambenog kompleksa Quartier Belvedere Central u centru Beča. Više od 1000 upita mesečno imaju

U Srbiji ih zanimaju infrastrukturni projekti, od železnica i auto-puteva, ritejl parkova, stambenih prostora, poslovnih zgrada, a onda i najosnovnijih manjih projekata.

- Želja nam je da se u narednom periodu predstavimo i klijentima iz Srbije i drugih zemalja regiona, pre svega kako bismo omogućili i ovdašnjim arhitektama, građevincima i menadžerima nekretnina da uz pomoć naše aplikacije olakšaju i povećaju efikasnost sopstvenog poslovanja, po ugledu na kolege sa drugih evropskih i svetskih gradilišta. Nadamo se da ćemo, u perspektivi, moći da sarađujemo i sa velikim srpskim građevinskim kompanijama koje su angažovane širom sveta, i na taj način, zajedno sa njima, učestvujemo u modernizaciji građevinskih projekata na globalnom nivou - rekli su nam osnivači ovog startapa.

PlanRadar nastao je pre šest godina, a sedište im je u Beču, odakle pokrivaju tržište Nemačke, Austrije i Švajcarske. Ove godine otvorili su kancelariju u Londonu, a pre nekoliko meseci i u Zagrebu.

Više puta su nagrađivani, između ostalog i kao najinovacija godine.

Video: Beograd grad kranova: Nikada se više nije gradilo po prestonici

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag Simic

    8. novembar 2019 | 17:24

    bravo Domagoju sa Balkana.. Stvarno ti Hrvati su uvek bili svetski inovatori, od Penkale, preko Tesle evo do Domagoja

  • Joja sa Kozare

    8. novembar 2019 | 13:15

    Isto kao kod nas,prvo litra rakije od gazde.Kasnije komsije stizu sa gajbama dok muzika tuce u autu sa otvorenim vratima.

  • Oliver

    8. novembar 2019 | 16:12

    to gradilište jeste ogromno, ali ni blizu najvećeg u Beču. Najveće gradilište je u 12. kvartu (Farmaceuti su u pitanju) u vrednosti od ukupno 750 miliona evra, a krece sanacija najveće bolnice u Beču koja će trajati oko 10 godina, a investicija je vredna 1 milijardu evra.Sta se aplikacije, ona je odlična, koristim je lično.Pozdrav svima iz Beča

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>