• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je najskuplja zgrada u jednom od omiljenih gradova Srba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beč i dalje opravdano uživa status carske prestonice

  • 0
Grad Beč Foto: Telegraf.rs

Kada prošetate Bečom, ne možete da promašite "zlatnu" zgradu koja je austrijsku prestonicu transformisala u novi centar evropskog šopinga. Bilo je to još pre nekoliko godina, kada se doselio Luj Viton, a i danas, ta zgrada važi za najskuplju.

Odnosno, kvadrat se "ne spušta". Primera radi, stan u neposrednoj blizini, u vlasništvu privrednika poreklom iz Srbije prodaje se po ceni od 6 miliona. I ima već pet potencijalnih kupaca, među kojima i jednog bogatog Arapina.

"Tih 100 kvadrata koji su na prodaju, precenjuje samo lokacija", navodi nam on u razgovoru. Kaže da je evropskim kupcima prestiž te vrste i dalje i te kako značajan.

Međutim, odmah pored, stiže i "Dior", radovi oko te zgrade su u toku, u šta smo se i sami uverili, a kako će konkurencija to prihvatiti, videće se već ove godine. Oni koji vole da šopinguju i u Parizu, kažu da su ove zgrade novi simboli šopinga, i da su istaknutije nego one u Parizu.

Inače, "zlatna" zgrada Luj Vitona ima oko 1300 kvadratvnih metara prostora i poseban ulaz za prodajni deo sa satovima i nakitom.

Beč i dalje opravdano uživa status carske prestonice – za sve slojeve.

Razloga je više. Odlična infrastruktura, kvalitetna zdravstvena zaštita, široka lepeza kulturnih i obrazovnih mogućnosti, besplatni vrtići, kristalno čista voda koju bečki vodovod već više od sto godina dovodi iz 150 kilometara udaljenih alpskih izvora, do niskog stepena kriminala, visoke socijalne zaštite i političke stabilnosti. Od svih su ključna dva – dobro razvijena i pouzdana mreža javnog prevoza i cenovno povoljne stanove.

Međutim, cena stanova raste - one su prošle godine rasle natprosečno, za nekih 13 posto, a poređenja radi, u Sloveniji za čak 15 odsto.

Korona kriza dodatno je podstakla potražnju za dodatnim ili širim životnim prostorom. A razlike između austrijskih pokrajina su poprilične. U Beču je za prosečno veliki stan (67 kvadrata) potrebno odvojiti 363.000 evra, odnosno nešto manje od 5.500 evra po kvadratu, dok je u Štajerskoj, Donjoj ili Gornjoj Austriji, cena kvadrata između 3.000 i 3.900 evra.

I ne samo Beč – cela Austrija danas beleži najveću stopu novogradnje u Evropi. Ranije je tako u celoj državi ponuda bila veća od potražnje – za skoro 40.000 stanova, a prošle godine narastao na 66.000.

Video: Beč gradi prvu geotermalnu toplanu

(Telegraf Biznsi)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>