• 0
 ≫ 

Nova pravnosnažna presuda: Banka mora da vrati više od 200.000 dinara

 ≫ 

Druga presuda za nedelju dana

  • 0

Doneta je druga po redu pravosnažna presuda za naplaćenu proviziju za osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije NKOSK, kojom je ta odredba ugovora proglašena ništavom.

Banka dužniku, članu Efektive, mora da vrati naplaćeni trošak obrade kredita u iznosu od 43.000 dinara, kao i premiju za osiguranje kod NKOSK u iznosu od 160.000 din, sve sa zateznom kamatom koja će ove iznose udvostručiti.

Sud je poništio navedene dve odredbe ugovora iz razloga što banka nije jasno i nedvosmisleno prikazala korisniku strukturu tih troškova, a pritom ih je procentualno vezala za iznos kredita, čime je prema mišljenju Suda, postupila suprotno načelima pravnog poretka, narušavajući na taj način ravnopravnost ugovornih strana i jednake vrednosti uzajamnih davanja, kažu u Efektivi.

Podsetimo, kao što smo već javili, Vrhovni kasacioni sud (VKS) je potvrdio je bio prvu pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima, čime je ovaj postupak u potpunosti okončan.

Video: Nebojša Dugalić o leks specijalisu: Podmetačina, a šta ćemo sa 10.000 € koje je banka meni uzela?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>