• 3
 ≫ 

Stan od 1.300 evra po kvadratu je najtraženija roba u Beogradu, ali samo njih nema

 ≫ 

Jedan određeni tip stanova je najpotrebniji u glavnom gradu, a traže se iz dva razloga

  • 3
Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta

Foto: Shutterstock

Cifra od 18, 449 koja se odnosi na izgrađene stanove u Beogradu, a koja je važila za 2018, je verovatno debelo prešišana prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

To znači da se gradi kao u vreme pre krize, i broj izgrađenih stanova mogao da dostigne onaj iz 2011. godine.

Ipak, koliko god vidite ili pročitate popularnu floskulu da je prestonica grad kranova, činjenica je da nedostaje onih koji su najpotrebniji - stanovi koji su do 45 metara kvadratnih, one koje pazare tek osnovane porodice, a takvi se najčešće traže i na kredit.

Dodatno, svaki investitor u ovom gradu će vam potvrditi da ti stanovi prvi "planu".

- Činjenica je da najviše fali stanova u kojima kvadrat košta 1. 300/1.400 evra. Oni su najpotrebniji, a njih nema - rekao je za Telegraf Biznis Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Upravo ta cena odgovara i toj kvadraturi.

Investitori, podseća, gledaju gde mogu da zarade, da im izvođač izgradi stan za 500 evra, oni da ostale troškove plate 600 i onda na tržištu prodaju taj kvadrat za 2.000. To, ističe, nema više smisla.

- Onda oni krenu tako pa koliko ko dobije. Zato i jeste više marketinški pumpanje cene, nego što su stvarno toliko skočile koliko se priča. Dajte mi tog nekog ko je dao 7.000 za kvadrat... - poručuje on

Neimari vuku privredu

 

Ono što je dobro jeste što gradnja stanova ima pozitivan uticaj na građevinsku industriju, dodaje Rodić. Ne samo kada je reč o zapošljavanju radne snage, već i prodaje sirovina, infrastrukture... A građevina, podseća, vuče celu privredu.

U proteklih 10 godina stanogradnja je stalno bila u padu, pa se broj novoizgrađenih stambenih jedinica na godišnjem nivou smanjivao od jedne do dve hiljade. Oporavak je nastupio 2017. godine, kada je izgrađeno 14.080 stanova, što je bilo gotovo 3.000 više nego godinu ranije.

Poslednji podatak RZS iz 2018. pokazuje da se ova grana oporavlja, jer je izgrađen 18.151 stan, odnosno 1,4 miliona kvadrata. Statistika pokazuje i da su najuspešnije bile one godine kada je država subvencionisala stambene kredite.

Poslednji objavljeni podaci RZS pokazuju da je u novembru prošle godine izdata 1.931 građevinska dozvola, što je 15,5 odsto više nego u novembru prethodne godine. Od toga je 78,7 odsto dozvola za zgrade. O čemu smo i mi nedavno pisali. 

U istom mesecu, prijavljena je gradnja 2.287 stanova, s prosečnom površinom od 73 kvadrata.

Rodić poručuje da je savet pri kupovini da se gleda koliko će na kraju biti ušteda i na struji, vodi, grejanju... Tako danas, imamo i dodatne faktore koji utiču na cenu stanova, a to je kvalitet i brzina gradnje, ali i nedostatak radnika.

Video: Flaša konjaka sa dna mora košta kao stan u Beogradu a bila je namenjena za ruskog cara

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    11. februar 2020 | 21:35

    Cene stanova u Bgd- u su prenaduvane. Jedno je šta piše u oglasima, a drugo po kojoj se ceni zaista i prodaju.

  • Katran

    13. februar 2020 | 14:14

    Pa to da stave jednu cenu, a bude druga, uopste nije iskljuceno, dozivela sam par puta, mada posle sam presla na Solis nekretnine, to i preporucujem kad mi neko trazi gde moze da gleda...I mislim da kad su u pitanju nekretnine nebitno da li je najam ili kupovina, treba se raspitati kod najblizih, mislim kod ljudi od poverenja, a ne rekla kazala pa posle bude svasta..Uvek pitajte najblize pri tom potezu.

  • Sofka

    12. februar 2020 | 07:35

    Drzava je pokrenula legalizaciju i stala. Ogroman broj stanova koji ispunjavaju sve uslove da se ozakone ne mogu da se prodaju. Iz nekog razloga (interesa) to se koči zato su cene nekretnina i skočile.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>