• 1

Projekat srušenih Kula bliznakinja pronađen u smeću. Prodat za 250.000 dolara

Čistila garažu pa bacila originalne crteže Svetskog trgovinskog centra u Njujorku

  • 1
Njujork

Foto: Pixabay

Iako su srušene pre skoro 20 godina, kule Svetskog trgovinskog centra, koje je projektovao Minoru Jamasaki, i dalje su duboko urezane u pamćenje ne samo arhitekata već i šire javnosti. Zahvaljujući njihovoj impozantnoj visini i poziciji, postale su ikone Njujorka i simbol jačine Amerike.

Kule bliznakinje su ponovo postale predmet pažnje zahvaljujući neobičnom pronalasku originalnog projekta koji je u poslednjih pola veka često menjao vlasnike.

Nakon što su dve kule završene 1973. godine, crteži su pali u ruke Džozefa Solomona, bivšeg mlađeg partnera u Emery Roth & Sons, njujorškoj arhitektonskoj firmi koja je u tom projektu bila partner Jamasakiju.

Solomon je potom projekat preneo u Denver kada je tamo osnovao svoj arhitektonski biro. Kada je preminuo 2017. godine, njegova ćerka je čistila garažu, a među papirima su bili, iako to nije znala, i dragoceni crteži, piše portal Gradnja.

Žitelj Denvera Džejk Has našao je crteže ispred kuće Salomona i, utvrdivši njihovu vrednost, prodao ih lokalnom vlasniku zalagaonice Anđelu Argelu, koji ih je potom preprodao Džejmsu Kuminsu, trgovcu retkih knjiga sa Menhtena – čime su se crteži u svoj grad.

- Prelistavajući ovaj projekat zaista imate osećaj koliko je ovaj posao bio velik - rekao je Kumins za Wall Street Journal. Veruje se da ovaj projekat jedini kompletan set koji postoji.

Četvrt miliona

 

Prodavac retkih knjiga dao je projekat na aukciju tokom Njujorškog međunarodnog sajma antikviteta, koji je održan prethodne nedelje. Prema izveštaju Channel 9, projekat WTC-a prodat je za neverovatnih 250.000 dolara.

Iako pobednik aukcije nije obelodanjen, Has je izrazio želju da bi bilo najbolje da projekat bude izložen u lokalnom muzeju kako bi svi mogli da se podsete na kulu – nekadašnju ikonu Njojorka i Amerike.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>