• 0

Ovo je prva godina da Njujork nema "prolećni procvat" na tržištu nekretnina. Može li da se oporavi?

Da li Amerikanci sada uopšte razmišljaju o kupovini stanova i kuća?

  • 0
Njujork, New York, prazne ulice, koronavirus

Njujork / Foto: Tanjug/AP

Tokom tri meseca kada je korona virus "ugasio" Njujork, tržište nekretnina je stalo. Međutim, kako prenosi CNN, i tome je došao kraj. Situacija će se promeniti u ponedeljak, kada se grad ponovo otvori, ali se svakako ne vraća na staro.

Karantinske mere su onemogućile agentima za prodaju nekretnina da lično pokazuju kuće i stanove kupcima, a mnogi Njujorčani napustili su grad i sada preispituju svoje mogućnosti. Kao rezultat toga, na vidiku nema novih potpisanih ugovora.

U maju je broj potpisanih ugovora za stanove na Menhetnu smanjen za 83 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Novi popis stanova u maju bio je 54 procenata niži nego 2019. U Bruklinu je došlo do sličnih padova, pri čemu su novi ugovori za porodične kuće opali za 66 odsto, a za stanove - 44 % u odnosu na godinu ranije.

Ipak, kako tržište nekretnina oživljava, kupci, prodavci i agenti koji rade sa njima pitaju se koliko će trajati potražnja i kakve će cene biti na tržištu nakon pandemije.

Tipičan "prolećni procvat" na tržištu nekretnina, možda, ove godine neće opravdati taj epitet.

 

Kupovina stana

Da li Amerikanci sada uopšte razmišljaju o nekretninama? / Foto: Shutterstock

U regularnim uslovima, inventar nekretnina neprestano raste od januara do juna, ali je pandemija virusa Covid-19 odmah u startu ozbiljno pogodila ono što agenti nazivaju "spring market" - period kada su transakcije intenzivnije. Stručnjak Džonatan Miler kaže da će se prodaja stanova i kuća u Njujorku povećati, jer se prodavci i kupci polako vraćaju na tržište.

Ono što bi, kako kaže, bilo već alarmantno - jeste drugi talas pandemije. Majkl Franko, ispred firme "Compass" s Menhetna, navodi da on obično mesečno, u prolećnom periodu, sklopi 4-5 ugovora od deset navedenih nekretnina za prodaju. Ipak, ova rutina se promenila od kada je nastupio karantin, a vreme će pokazati kako će se stvari na dalje odvijati.

Zbog zaostatka, na listi za prodaju on trenutno ima 22 nekretnine, u rasponu od 550.000 do šest miliona dolara.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>