• 13

Skočile opet kirije u Beogradu, ali i zakup kuća po Srbiji: Šta se trenutno dešava na tržištu?

Mnogi računaju da će ljudi za svoj predah u letnjim mesecima birati kuće i vikendice van grada

  • 13
Rentiranje stana u gradu ili na planini Foto-montaža: Shutterstock

Tokom vanrednog stanja većina nekretnina zabeležila je pad u ceni, izuzev kuća za prodaju i izdavanje u pojedinim gradovima. Kako broj kuća kojima je cena poskupela nije bilo velik, mogli bismo da pričamo o generalnom padu cena nekretnina tokom vanrednog stanja.

Ipak, u poslednje vreme, primetan je novi trend, a to je da raste cena zakupa vikendica i kuća u Beogradu i Srbiji, kako raste neizvesnost oko putovanja, odnosno ponovno zatvaranje granica.

Još jedan nezgodan trend za sve one koji su pod kirijom - i ona je skočila, i to za 7 odsto, kada govorimo samo o Beogradu.

- Vidimo da je period tokom vanrednog stanja, ali i posle poslužio nekim ljudima da više kalkulišu oko cena nekretnina koje prodaju ili izdaju - kaže za Telegraf Biznis Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs koja svakodnevno ima uvid u stanje na tržištu i samim oglasima.

Pandemija je navela većinu građana, koji su uzeli dane godišnjeg odmora, da ih provedu u zemlji. To je mnoge nateralo da razmatraju prirodne lepote Srbije, dok su ranije hrlili na plaže u inostranstvu. Dobro je prošao onaj ko već ima vikendicu, a posebno ako su u blizini vode, poželjno jezera, jer je to pravi letnji kutak za odmor od posla i od korone. Oni koji nemaju takve vikendice, tražili su ih po svim delovima zemlje.

To znači da su vlasnici kuća i vikendica svesni da će rasti potražnja za smeštajem u narednom periodu, pa računaju na smanjeni izbor, što im daje osnov za podizanje cena. Izbor postoji u smislu da li ste vi spremni da tu razliku platite.

Stanovi, s druge strane, ostali su maltene isti. Tek 10 odsto je promenilo cenu.

Od marta uglavnom, sve raste

kretanje nekretnina Foto: Printscreen

- U periodu od 21. maja do 20. juna skoro 6.000 oglasa (5886) zabeležilo je promenu u ceni, što čini 9% od ukupnog broja oglasa starogradnje na našem sajtu (ukupno 69.000). Poređenja radi, od 16. marta do 20. maja promena se desila u 8% oglasa, pri čemu vidimo da tržište postaje sve aktivnije. Zanimljivo je da su se, od 21. maja do 20. juna desile uglavnom pozitivne promene, odnosno rast cena nekretnina - kaže ona.

Ako ovo poredimo sa vanrednim stanjem, vidimo da je nekretninama tokom vanrednog stanja uglavnom snižavana cena.

- Ipak, kuće za prodaju i izdavanje, pogotovo one u Beogradu i Novom Sadu su čak i tokom vanrednog stanja beležile rast u ceni - objašnjava naša sagovornica.

Ne tržištu se nisu desile toliko masovne promene sa spuštanjem ili rastom cena da bismo mogli da pričamo o nekom većem trendu, navodi ona.

- Manje od 10% oglasa na njihovom sajtu je doživelo promene u ceni. Ipak, oni koji prodaju ili izdaju, vodili su se time da, kada je bilo vanredno stanja spuštali su cene, a na prvi pokazatelj ukidanja cene su rasle.

Kakvo je vaše iskustvo? Da li ste primetili skok cena? Pišite nam u komentarima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Starina Janko

    14. jul 2020 | 17:04

    Ništa se ne dešava nego gazde misle na taj način da dobiju one pare što izgubili dok je billo vanredno stanje. Srbin je to sada na svaki način pokušaće da otmu pare od sirotinje samo kako bi oni lagodno bez rada živeli.

  • brod koji tone

    14. jul 2020 | 16:20

    samo granice a vi umišljajte da će pametan da vam plaća kao u Italiji ćao, Srbijo, ostaj nesposobna da se izboriš sa mafijom

  • Natalija

    14. jul 2020 | 18:55

    Zanima me, da li vlasnici placaju porez redovno? Naravno sa skokom stanarine trebali bi placati veci porez! Ili ne?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>