• 26

Stan na dan gubi bitku s koronom: Gazdama u Srbiji posao stoji 3 meseca a imaju još razloga za brigu

Vlasnici nekretnina u Beogradu ili Novom Sadu bi mogli da preokrenu svoje poslovanje, te da kratkotrajno izdavanje zamene onim na duže staze, a evo zašto

  • 26
Izdavanje stana, apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj, rentiranje

Foto-montaža: Pixabay, A. Nalbantjan

Kada je sredinom marta stao turizam, usled pandemije Covid-19, to je bila prekretnica za popularne "stanove na dan", odnosno za njihove gazde.

Ova opcija izdavanja je specifična jer podrazumeva kratkotrajni boravak turista u nekom gradu, radi poslovnih obaveza ili turističkog putovanja. Kako su letovi i međunarodni drumski saobraćaj bili obustavljeni, a poslovna putovanja otkazana, više nije bilo potrebe za traženjem smeštaja na nekoliko dana.

To su nam i potvrdili iz "Halo oglasi nekretnine": kako kažu, stan na dan je bio vrlo popularan do marta, odnosno do početka epidemije, a onda je naprasno stao sve do juna. Tek sada se postepeno oporavlja, mada su gubici značajni, posebno za one kojima ova vrsta izdavanja donosi primarnu zaradu.

- Stan na dan koji je bio jako popularan do marta, odnosno do početka pandemije, potpuno je stao u periodu do juna. Što se tiče klasičnog turističkog izdavanja u banjama i na planinama, broj oglasa je nešto veći u odnosu na prethodne godine, odnosno posle pauze zbog vanrednog stanja - svi su se ponovo aktivirali -  objašnjava za naš portal Katarina Bogdanović, rukovodilac i urednik sekcije "Halo oglasi nekretnine".

Korona je, možemo reći, "ubila" stan na dan, a malo manje negativno je uticala na dugoročno izdavanje stanova. Evo zašto: fakulteti su prestali s radom, pa je gomila studenata iz unutrašnjosti, pohrlila da se iz Beograda ili Novog Sada vrati kući.

Osim toga, i oni koji nisu studenti, a prešli su na rad od kuće, ako nisu iz naše prestonice ili drugih većih gradova gde je stan na dan aktuelan - poželeli su da gradsku vrevu i buku zamene svojim dvorištem. Dakle, u gradu su ostali samo oni koji nemaju gde.

Da stvar za one koji izdaju stan na dan bude gora, pobrinulo se toplo leto. Ljudi su posle vanrednog stanja i višemesečnog slušanja o virusu korona željni odmora u prirodi, daleko od gužve, saobraćaja. Zato je zakup kuća i apartmana naglo porastao u proteklom periodu. Popularne su banje, planine, jezera.

Situacija, međutim, nije takva samo u Srbiji. Veliki gradovi kao što su Lisabon, Barselona, Amsterdam i drugi, usvajaju inicijative značajne za podizanje ekonomije i kvaliteta života u tim gradovima, budući da je i "preko" primetno rastuće napuštanje bučnih centara, zarad uživanja u predgrađu.

Naime, jedna od mera je preteća za biznis "stan na dan", a reč je o ograničavanju kratkoročnog smeštaja, namenjenog turistima. Veliki gradovi imaju problem sa prenaseljenošću, ali i sa značajnim brojem posetilaca svake godine, što remeti funkcionisanje u urbanim mestima.

Lisabon, na primer, planira da očisti grad od prevelikog broja zakupa preko Airbnb-a, a da stanove ponudi radnicima iz ugroženih sektora tokom Covida-19 (zdravstvo, policija, saobraćaj), na dug period. Dakle, s obzirom na to da se gazdama više isplati da stanove izdaju na dan ili dva, tri dana, nego na ceo mesec, ovaj grad nastoji da ih motiviše podsticajima.

Kako će se stvari ubuduće odvijati kod nas, ostaje da vidimo. Ali, po svemu sudeći, vlasnici nekretnina iz naših većih gradova bi mogli da imaju više koristi od izdavanja na duže staze, jer je pitanje koliko će nas stranci posećivati u narednom periodu.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    1. avgust 2020 | 16:47

    Ovo je za Srbiju prekretnica sto se tice nekretnine, nece da priznaju agenti ali i prodaja kao i izdavanje je puklo skroz. Sledece godine ce cene biti 30 posto nize i opet nece ici.

  • JO

    1. avgust 2020 | 19:05

    Baš mi ih je žao što ne uzimaju više po 1500 - 4500 evra mesečno. Treba da skupimo neki dinar da ih pomognemo. Posebno su ugroženi oni sa po 10, 15, 20 stanova.

  • BigFoot

    1. avgust 2020 | 18:17

    Nisu u pitanju turisti nego domaće kombinacije, zna se koje. I one su stale i takvi su puno pogođeni. Za to služe stanovi na dan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>