• 24

Skočila cena kirija: Za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

Faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina.

  • 24
Prosecne cene izdavanje stanova

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop

Iako je vanredno stanje najviše stopiralo aktivnosti na polju kupoprodaje nekretnina, najveći pad cena se osetio na polju izdavanja. Veliki broj studenata se vratio kućama, a slobodni stanovi, koji su se ranije izdavali po principu "stan na dan", sada su se nudili za mesečni najam. Sve ovo je uticalo na povećanje ponude, a samim tim i na smanjenje cena tražene kirije. 

Ipak, nakon što se vanredno stanje završilo i život se više-manje vratio u normalu, vratila se i potražnja za stanovima. Cenama mesečnih kirija nije dugo trebalo da se vrate na pre-pandemijski period. 

Kako su nam rekli sa portala 4zida.rs, u glavnom gradu, prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera iznosi skoro 200 evra, a jednosobnih stanova 250 evra. Ukoliko želite da imate još jednu dodatnu sobu, makar i manju, za takve stanove najčešće ćete morati izdvojiti više od 300 evra, pokazuju analize koje nam je ustupio taj portal.

Prosečna cena oglašenih dvosobnih nameštenih stanova iznosi nešto preko 400 evra, a trosobnih 600 evra.

Niš duplo jeftiniji od Beograda 

I dok je za garsonjeru u Beogradu potrebno prosečno izdvojiti 200 evra mesečno, za garsonjeru u Nišu je dovoljno 124 evra. Zanimljivo je da je prosečna cena dvosobnih stanova u Nišu, čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra. Namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, pri čemu vidimo da su cene stanova svih struktura u Nišu duplo jeftinije nego u Beogradu.

Bez obzira na ekonomske prilike u zemlji, vidimo da faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina. Ipak, ono što dodatno utiče na visinu rente, osim atraktivnosti samog grada, jeste i dovoljan broj luksuznih stanova i projekata, u čemu Beograd, ipak, u velikoj meri prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlo

    Pa bolje ljudima uzeti krediti i stan i toliko mesecno placati ratu, a ovi nek se puse.🤷‍♂️

  • Mirjana

    Nažalost, u Beogradu je sve papreno, pa tako i cena zakupa. Pričao mi prijatelj koji radi u solis nekretninama, da bih za iste pare koje dajem za garsonjeru u Beogradu, u Novom Sadu mogla da imam jednoiposoban stan. Verujem da je tako. Stalno čujem povike na Beograđane i na to da su ovde plate najveće. Nemam ništa protiv da svuda budu iste, ali onda bi i cene trebalo da budu svuda iste. U Beogradu su najskuplji i zakup, i računi, a da ne pričamo o cenama po prodavnicama, ugostiteljskim objektima itd. A sve je to nerealno. Sirotinja smo, i ništa od toga nema smisla...

  • Vlasnik

    Studentima nikad neću izdati stan!Jednom jesam i za nepunih 10 meseci,od novog namestaja,kuhinje,kupatila,napravljen je svinjac!Znači od kirije,dok sve središ,renoviraš,nema ništa!Zato samo parovi i sa decom i bez!Oni bar neće da žive u prljavštini!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke