• 25

Skočila cena kirija: Za najam garsonjere u Beogradu možete iznajmiti dvosoban stan u Nišu

Faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina.

  • 25
Prosecne cene izdavanje stanova

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop

Iako je vanredno stanje najviše stopiralo aktivnosti na polju kupoprodaje nekretnina, najveći pad cena se osetio na polju izdavanja. Veliki broj studenata se vratio kućama, a slobodni stanovi, koji su se ranije izdavali po principu "stan na dan", sada su se nudili za mesečni najam. Sve ovo je uticalo na povećanje ponude, a samim tim i na smanjenje cena tražene kirije. 

Ipak, nakon što se vanredno stanje završilo i život se više-manje vratio u normalu, vratila se i potražnja za stanovima. Cenama mesečnih kirija nije dugo trebalo da se vrate na pre-pandemijski period. 

Kako su nam rekli sa portala 4zida.rs, u glavnom gradu, prosečna cena oglašenih nameštenih garsonjera iznosi skoro 200 evra, a jednosobnih stanova 250 evra. Ukoliko želite da imate još jednu dodatnu sobu, makar i manju, za takve stanove najčešće ćete morati izdvojiti više od 300 evra, pokazuju analize koje nam je ustupio taj portal.

Prosečna cena oglašenih dvosobnih nameštenih stanova iznosi nešto preko 400 evra, a trosobnih 600 evra.

Niš duplo jeftiniji od Beograda 

 

I dok je za garsonjeru u Beogradu potrebno prosečno izdvojiti 200 evra mesečno, za garsonjeru u Nišu je dovoljno 124 evra. Zanimljivo je da je prosečna cena dvosobnih stanova u Nišu, čak niža nego cena garsonjere u Beogradu i ona iznosi 189 evra. Namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, pri čemu vidimo da su cene stanova svih struktura u Nišu duplo jeftinije nego u Beogradu.

Bez obzira na ekonomske prilike u zemlji, vidimo da faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina. Ipak, ono što dodatno utiče na visinu rente, osim atraktivnosti samog grada, jeste i dovoljan broj luksuznih stanova i projekata, u čemu Beograd, ipak, u velikoj meri prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    1. oktobar 2020 | 12:08

    Logicno. I za garsonjeru u Tokiju mozete iznajmiti petosoban u Beogradu.

  • Laik

    1. oktobar 2020 | 12:38

    Premestiti fakultete iz Beograda, resen problem.

  • Boki

    1. oktobar 2020 | 13:47

    Izvini ali ako po banjama, planinama i čukama znaju da ti naplate od 50 do 100 eura noćenje u apartmanu, ne vidim razlog zasto ne bi platili garsonjeru u Beogradu 250€ za ceo mesec? Jedva cekaju da vide BG table da te oderu. Kako vi gledate mene tako gledam i ja vas! Ja zivim od izdavanja u Beogradu jer imam srecu da sam četvrta generacija iz grada i nemam nameru da spustam cenu stanova niti ću. Ako vam se ne svidja spavajte u parku i nije Beograd jedini koji ima fakultete...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>