• 17

Lika je postala novi hit: Traže se placevi i kuće, a cene će vas ostaviti bez reči

Dalmatinci masovno kupuju poljoprivredna zemljišta, privlači ih izuzetno niska cena, a u igri su sve lokacije

  • 17
vikendica, potok

Foto: Unsplash

Kada je kupovina nekretnina u pitanju, u modu je došla Lika, za kojom je poslednjih nekoliko meseci zavladalo ogromne interesovanje. Kupuju se i traže stare ličke kuće, srušena seoska imanja, građevinska zemljišta, vrti se biznis, sređuju papiri, brzo menjaju vlasnička imena. Nije za čuđenje, kada u igru uđe izuzetno niska cena plodnog poljoprivrednog tla, koje se masovno nudi u bescenje, od jedne do dve kune po metru kvadratnom.

Osim jeftinog zemljišta, kao i kuća za adaptaciju koje se mogu pronaći već od dvadesetak hiljada evra, pojačanom interesu presudio je i ogroman strah od korone, koji je ljude naveo da investiraju u zemlju, u proizvodnju svoje hrane.

Nisu samo Dalmatinci u igri, u poslednje vreme u Liku beže i Zagrepčani, kojima je razorni zemljotres doneo dodatni strah. Već za stotinak hiljada kuna postaju vlasnici prekrasnih kuća, na primer na potezu od Gospića do Karlobaga, s plodnim tlom i šumom nadomak ruke.

- Mislim da sam jedini čovek na svetu koji želi da korona luduje još makar pet godina. Jer od kada je došla, biznis u mojoj agenciji za nekretnine, jedinoj preostaloj u Lici, se zakovitlao. Već nekih šest do sedam godina beležim pojačani interes Dalmatinaca za kupovinom nekretnine ili zemljišta na području od Otočca do Gospića, doslovce u čitavoj Lici. No u poslednjih nekoliko korona-meseci samo u mojoj agenciji finalizovali smo osamdesetak kupoprodaja. Dalmatinci masovno kupuju poljoprivredna zemljišta, privlači ih izuzetno niska cena, a u igri su sve lokacije. Ako bih radio poređenje, poljoprivredno zemljište čak bolje ide od kuća i imanja - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ivan Bižanović, vlasnik agencije Lika nekretnine, inače i potpredsednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

U Lici prvi red do reke ima povišeni status. Naime, uz reku Gacku takvih lokaliteta više nema, a ako se koji i nađe u prodaji, nestane u tren oka. No i u njenoj blizini cena je već od 20 do 35 evra po metru kvadranom.

Građevinskom zemljištu cena se kreće od pet do 25 evra.

Video: Cena prava sitnica: Kuća iz snova koju možete postaviti gde god poželite

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorann

    Cene su i niže. Jedan poznanik je prodao ogroman plac i novu kuću (izgradjena od tvrdog materijala 85-te) za 10.000 e. Kaže da mu se neisplati držati za 15-tak dana koje godišnje provede u njoj jer plaća porez koji nije mali. Plus,propada kad niko ne živi u njoj. Tužno jeste ali realno nema šta da mu se zameri. Kaže, kupio neki Hrvat i rekao dodji kad hoćeš,nema problema.

  • Jovana

    Čitam ove komentare pa ne mogu da verujem koliko su ljudi ograničeni čast izuzecima Lika je zaista srpska zemlja Prema tome knjigu u ruke pa naučite istoriju

  • Lejla

    Čim malo zagusti s Kosova i Like pobjegoše rodoljubi pusti...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke