• 25

S jedne strane kula s lux stanovima, s druge divlje kućice i konji koji pasu: 2 slike Novog Beograda

Među zgradama smenjuju se različite slike, prirode i grada, starog i novog, ulickanog i zapuštenog

  • 25
Novi Beograd, naselje romsko

Foto: Mateja Beljan

Novi Beograd postao je simbol za novogradnju i skupe kvadrate koji više nisu pristupačni za običan, prosečan džep. U toj opštini iznova niču nove zgrade, uglavnom luksuzne, a stanovi se gotovo odmah prodaju.

Prema našim saznanjima, uglavnom odu za keš. A koliko je interesovanje, dovoljno govori podatak, da se novogradnja na Novom Beogradu prodaje po ceni od 10.000 evra za kvadrat. I ta nekretnina našla je svog kupca. 

Međutim, postoji i druga strana Novog Beograda - negde iza ogromnih staklenih zgrada, popularnih stambeno poslovnih kompleksa, krije se i njegovo drugo lice, kontrast koji ruži ili dopunjuje sliku ovog naselja. Procenite sami.  Među zgradama smenjuju se različite slike, prirode i grada, starog i novog, ulickanog i zapuštenog.

Naime, baš tamo gde trenutno cveta novogradnja i gde niče kula sa više od 20 spratova postoji i naselje čiji stanovnici gaje i domaće životinje.

Neretko, oni koji prolaze svakodnevno tim ulicama, mogu zateći i konje koji pasu na obližnjem Tošinom bunaru. Takođe, žitelji ovog dela grada posvedočiće vam da u tom malom, "divljem" naselju, imaju i svoje neformalne ulice. 

Tamo, nadomak pruge, žive svoje živote s pogledom na kulu a ne sa nje, u kućicama koje se tako ne mogu ni nazvati, zbog materijala od kojeg su, i iz kojih se vidi dim, takođe, upitnog porekla.

Da li se vama ove dve slike uklapaju jedna u drugu?

Video: Na Mirjevu se srušio zid sa nelegalne gradnje

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    Po blokovima zaprezna kola ....naravno prikolice nisu registrovane ....izmet na ulicama ....rasuto djubre iz kontejnera ....polomljeni kontejneri za djubre za reciklazu ..... voznja u tramvajima bez karte Sve to rade Romi.....valjda manjina u ovoj drzavi moze da radi sta hoce Sramota

  • Dacha

    Lepo reče onaj - Beograd je Dubai za siromašne i Jagodina za bogate.

  • РВ

    Да, савршено се уклапају. Ми смо ту и јуче и данас и сутра.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke