• 25
 ≫ 

S jedne strane kula s lux stanovima, s druge divlje kućice i konji koji pasu: 2 slike Novog Beograda

 ≫ 

Među zgradama smenjuju se različite slike, prirode i grada, starog i novog, ulickanog i zapuštenog

  • 25
Novi Beograd, naselje romsko

Foto: Mateja Beljan

Novi Beograd postao je simbol za novogradnju i skupe kvadrate koji više nisu pristupačni za običan, prosečan džep. U toj opštini iznova niču nove zgrade, uglavnom luksuzne, a stanovi se gotovo odmah prodaju.

Prema našim saznanjima, uglavnom odu za keš. A koliko je interesovanje, dovoljno govori podatak, da se novogradnja na Novom Beogradu prodaje po ceni od 10.000 evra za kvadrat. I ta nekretnina našla je svog kupca. 

Međutim, postoji i druga strana Novog Beograda - negde iza ogromnih staklenih zgrada, popularnih stambeno poslovnih kompleksa, krije se i njegovo drugo lice, kontrast koji ruži ili dopunjuje sliku ovog naselja. Procenite sami.  Među zgradama smenjuju se različite slike, prirode i grada, starog i novog, ulickanog i zapuštenog.

Naime, baš tamo gde trenutno cveta novogradnja i gde niče kula sa više od 20 spratova postoji i naselje čiji stanovnici gaje i domaće životinje.

Neretko, oni koji prolaze svakodnevno tim ulicama, mogu zateći i konje koji pasu na obližnjem Tošinom bunaru. Takođe, žitelji ovog dela grada posvedočiće vam da u tom malom, "divljem" naselju, imaju i svoje neformalne ulice. 

Tamo, nadomak pruge, žive svoje živote s pogledom na kulu a ne sa nje, u kućicama koje se tako ne mogu ni nazvati, zbog materijala od kojeg su, i iz kojih se vidi dim, takođe, upitnog porekla.

Da li se vama ove dve slike uklapaju jedna u drugu?

Video: Na Mirjevu se srušio zid sa nelegalne gradnje

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    19. decembar 2020 | 21:46

    U većini velegrada je ovako, sjaj s jedne i beda s druge strane, blizu jedni drugih. U Riju ovakvu sirotinju ograđuju reklamnim plakatima da se ne vide.

  • Maja

    19. decembar 2020 | 21:59

    Polako i taj deo ce postati lepo nasalje sa dobtim kućama ili zgradama polako samo

  • Bhm

    19. decembar 2020 | 23:10

    Nemoj da rušite!Ako pipnete patkari i Marinika sa Đilasom ima da vas urnisu!Takvo kulturno dobro da rusite!?Hahaha,stalo im do Sava male a nisu znali ni gde se nalazi....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>