• 39

Kuće gotove za 3 dana, kvadrat 900 € i bolje su od zidanih: Zašto sada region samo o njima priča?

Montažni objekti adut za obnovu. Imaju pamet, proizvodnju i kadar, tvrde nadležni

  • 39
Zgrade novo naselje arhitektura biznis

Foto: Shutterstock

Modularna gradnja, od montažnih kuća do stambenih kontejnera, drvene kuće, nove ili obnovljene, betonski blokovi, sendvič paneli, samo su neke od brojnih opcija suvremene gradnje koje mogu biti povoljnije od klasične zidane gradnje, a čija bi primena doprinela tome da obnova razrušene Banije bude brža i kvalitetna, a objekti sigurni od budućih potresa. I to ne važi samo za Hrvatsku.

Hrvatska za sve to ima domaću pamet, proizvodnju i kadrove, ali i inovacije koje jamče visoku energetsku efikasnost, i to po znatno nižim cenama od klasične zidane gradnje koja je sporija i zavisna od brojnih faktorima, od nedostatka radnika do vremenskih uslova.

Poslovni dnevnik navodi da su to i potvrdili vodeći hrvatski građevinski stručnjaci i vlasnici kompanija koje imaju dugogodišnju praksu u gradnji ovakvih objekata.

Nakon sastanka u tamošnjoj Vladi, Horvat je otkrio da su predstavljena dva pristupa, model koji zagovara klasični, zidani oblik gradnje, dok je druga perspektiva montažna, s betonskim, čelično-rešetkastim i drvenim konstrukcijama. Obe varijante predstavljaju trajno rešenje. Rezultat bi mogao biti da u dve godine bude obnovljeno tri hiljade kuća.

Nema čekanja

Pojašnjavaju i kako ta gradnja ublažava problem nedostatka građevinskih radnika, skraćuje vreme izgradnje, a samim tim i troškove.

Doduše, ograničenje za taj sistem gradnje predstavlja infrastruktura, jer se radi o teškom teretu koji dolazi na velikim kamionima. Stoga se i zagovara kombinacija sistema i modela gradnje, prema mogućnostima.

Petrinja, zemljotres, Hrvatska

Foto: AP/Tanjug

Iako se ovih dana spominju kao privremena rešenja za smeštaj stradalih u potresu, u regionu se još uvek premalo zna da su stambeni kontejneri jedna od jednako kvalitetnih opcija za trajno stanovanje ili javne objekte. Kad se urede i opreme, na tim kućama se ne vidi da su od kontejnera, a njima nijedan potres ne može ništa, ističu proizvođači.

Takva kuća gotova je za tri - četiri dana, a cena je sa celom opremom od od 900 do 1100 evra po kvadratu, za razliku od klasiče gradnje koja ide od 1500 do 2000 evra.

Interes raste

Tamođnje firme tvrde da interesovanje za tim stambenim kontejnerima raste i među domaćim investitorima, mnogi ih kupuju za vikendice, a u poslednje vreme i za smešajne objekte u turizmu.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beskucnik

    Moja od kartona je gotova za dva sata sa sve ugrađenim kupatilom.

  • Mile

    U Srbiji ima firma koja je radila modularni objekat na jezeru Tisa i stvarno su za svaku preporuku. Tu sam imao priliku prvi put da to vidim.Objekat je fenomenalan jako brzo i kvalitetno uradjne. Mislim da se zovu Arhimod i nalaze se negde oko Beograda.

  • Marko

    Gradnja mora ići uvis, jer zauzimamo ogromna prostranstva tim kućercima. Uništavamo prirodu i obradivu površinu. Mora uvis, a ne prizemljuše. Posle se čudimo kako je sve daleko. Naravno da je daleko i da dugo putujemo, kada se širimo sve dalje!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke