"Imaš kuću na Zlatiboru. Dođe sila i napravi ti oblakoder ispred nosa": Beton se širi planinom

Mnoge kuće u središtu su gradilišta na kojima niču ogromni kompleksi. Uglavnom hotelski

Zlatibor

Foto: Twitter/tonistankovic, Shutterstock

Napraviš kuću na Zlatiboru, s pogledom na zelenilo. Oaza mira, reklo bi se, onda, "dođe sila i napravi ti oblakoder ispred nosa". Ukratko je to rečenica koju su izgovarali poslednjih godina mnogi koji su zlatnu planinu gledali kao sinonim za prirodu.

Danas, Zlatibor više nije turističko mesto. To je jedna varošica gde dolaze investitori da bi gradili i prodali kvadrate, kako je ranije rekao sagovornik Telegraf Biznisa koji je dugo godina u poslu sa građevinom.

Sećamo se svi kako je "prošla" Titova vila skrivena ne od krošnji, nego od zgrada.  Titova vila, jedini je objekat u užem centru Zlatibora koji je proglašen za kulturno dobro, a koja je nekada bila okružena impozantnim zelenilom ove planine. Danas se nalazi u središtu gradilišta na kome niče ogroman hotelski kompleks. Upravo ona oslikava uništavanje Zlatibora, ukratko.

A još jedna fotografija kruži društvenim mrežama sa istom porukom.

Urbanizacija traje, i to je vidljivo na svakom koraku. Ljubiteljima prirode to smeta, dok drugi kažu da je potražnja za apartmanima ogromna. Investicije u nekretnine koje poznati i manje poznati vlasnici ulažu mere se milionima i milionima evra. Tačan broj nije poznat.

Fotografije govore više od reči

Ono što je sigurno jeste da posle Beograda, u ovom planinskom centru se izda najviše građevinskih dozvola u Srbiji, sve što se izgradi brzo nađe kupca, iako je cena kvadrata najmanje dva i po puta veća od prosečne plate.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milan

  Ko hoće mir i tišinu odnosno pravo uživanje neće ići na Zlatibor ili će otići bar 10 km od centra Zlatibora. Oni što su došli da budu viđeni da su na centru valjalo je da ostanu u Knez Mihailovoj i tu da se pozdrave.Samo da se završi ta brza saobraćajnica prema Užicu da se sklone sa magistralnog puta.Postali su nepodnošljivi.Kad treba da se iz naših sredina uključimo na magistralni put ,moramo da čekamo 10 min zbog gore pomenutih ,kolike su gužve 365 dana u godini

  2
  0

  Podelite komentar

 • Milan

  Pa stvarno Strašno!!! Ima li gde drveta, šume? Ko bre ovo odobrava?

  21
  1

  Podelite komentar

 • teorija zavere

  Ne smeta meni sto centar Zlatibora ide u visinu. Bolje u visinu nego u sirinu. Zlatibor nije samo centar. Idite na FB Turisticke organizacije Zlatibora, pa u sekciji Video pogledajte sta sve mozete da vidite na Zlatiboru. Ono st omeni smeta je sto se gradi bez nekog definisanog stila. Neko je vec pomenuo da bi trebalo koristiti prirodne materijale, drvo, kamen... Krovovi bi trebali da budu kosi, tamno zeleni. Trebalo bi da zgrade budu u nekom prepoznatljivom stilu, naravno sa manjim varijacijama.

  33
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke