• 2
 ≫ 

Ako se dvoumite između kupovine i iznajmljivanja stana, postavite sebi ova tri pitanja

 ≫ 

Svako od nas se više puta nije nije našao u ovoj dilemi

  • 2
Zaljubljeni par, muž žena, brak, porodica, kuća, stan, mobilni telefoni, televizor druzenje

Foto: Shutterstock

Večita dilema da li je isplativije iznajmljivati stan, ili ga kupiti, može da nas uvede u začarni krug argumenata iz kog se teško izlazi.

"Iskoristi niže kamate na kredite i kupi stan", kaže jedna strana mozga. "Sačuvaj fleksibinost i lako menjanje lokacije", kaže druga strana mozga.

Na kraju, odluka je rezultat toga koliko finansijski možemo da se protegnemo, koliko dugo planiramo da živimo na tom mestu i kako nam izgleda priliv novca.

Zato, postavite sebi ova tri pitanja ako ste u sličnoj dilemi, možda vam odgovori otvore oči.

1. Da li ste finansijski sposobni?

 

Prva stvar je da sednete i da promislite da li je kupovina stana realno uopšte opcija za vas. Razmislite da li ste spramni da budete vlasnik stana, kako bi vaša ušteđevina izgledala kada odbijete učešće, ili kako bi mesečni troškovi izgledali ako uzmete kredit za učešće. Ako niste finansijski spremni, plaćanjem kirije ustvari kupujete strpljenje za vreme kada budete sposobni za veliki korak kupovine stana.

2. Koliko dugo planirate tu da živite?

 

Ako negde planirate da živite samo dve, tri godine, stručnjaci ne preporučuju kupovinu, nego rentiranje stana. Čak i u slučaju da naiđete na dobru ponudu i da poželite da delujete ishitreno i iskoristite je, stanite i razmislite da li je taj grad mesto gde vidite sebe u narednim godinama. Ako nije, sačekajte i iznajmljujte stan dok vam se ne iskristališe gde želite da živite za stalno. Što duže planirate negde da ostanete, to više smisla ima da tu kupite nekretninu.

3. Kakvi su vam mesečni troškovi?

 

Da biste kupili nekretninu potrebna vam je određena količina novca, najveći deo za učešće, a onda i za propratne troškove oko kredita. Posle toga vam je potreban novac za opremanje stana i, naravno, plaćanje mesečnih računa, poreza i za život. Izračunajte da li vaša primanja pokrivaju mesečne troškove koji će vas sačekati po kupovini stana. U najboljoj situaciji, mesečni troškovi kirije ne bi trbalo da pređu 35 odsto mesečnih primanja.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • acadaca

    25. februar 2021 | 12:56

    Kupovina stanova u Srbiji nije isplativa, sa moje tacke gledista iz inostranstva. U slucaju da se vratim iskljucivo bih iznajmljivao iz sledecih razloga.1- preskupe cena naspram visina rente.2- ne likvidno trziste3- problemi oko katastera4- problemi vezani za los kvalitet zgrada i vezani troskovi5- amortizacija6- opadajuca cena izgradnje stanova u buducnosti7 gubitak drugih mogucnosti zbog kupovine8 itd itd8- novac bolje investirati u druge investicije i nastaviti se iznajmljivanjem.* ne vazi za kuce i veca imanja sa posedom zemlje. Interesuje me kontra argument od nekog na terenu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>